Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amalie, 17, hade ont i halsen – tre månader senare var hon död

- 11/12/2018, 22:47 -

17-åriga Amalie hade ett sår i halsen som både familj och läkare trodde var en vanlig förkylning. Men det visade sig att hon hade attackerats av en sällsynt och aggressiv form av akut leukemi.

Amalie var en 17-årig tjej som precis fått en stor lägenhet i källaren hemma i Norge som "sitt rum". Hennes föräldrar Torbjørn och Arnhild gav henne lägenheten och friheten att inreda som hon själv ville då hon "blivit stor". Amalie inredde den precis som hon ville: snyggt och modernt.

Lyckan varade inte länge

Men det blev ingen långvarig lycka för familjen. 17 maj-helgen 2017 kommer Amalies föräldrar inte minnas som positiv. Det var nämligen då hon klagade på att hon hade ont i halsen för första gången.

– Hon sa att hon hade lite smärta i halsen, säger pappa Torbjørn till norska Klikk.

Men ont i halsen har väl de flesta haft någon gång? Föräldrarna blev dock lite fundersamma när smärtan inte gick över för Amalie. I vanliga fall brukar inte familjen vara så snabba på att gå till läkaren. Men Amalie gick i gymnasiet som krävde intyg från läkare vid frånvaro.

Uppsökte läkare

I tron om att hon endast hade en vanlig förkylning så uppsökte Amalie läkare för kontroll och blodprov.

Vid undersökningen hittade läkaren inga onormala värden eller något att som inte stod rätt till. Men Amalies kropp sa ifrån ändå. Samma kväll som hon varit hos läkaren var hon helt utmattad och så dålig att föräldrarna tog beslutet att åka med sin dotter till akuten. Men Amalie skickades direkt hem igen.

Blev sämre

Efter det tog det bara fyra dagar tills Amalie var tillbaka hos läkaren för nya blodprover, då hon mådde mycket sämre.

– Läkaren ringde och sa att proverna var konstiga. De var tvungna att ta nya, säger mamma Arnhild till norska Klikk.

24 maj 2017, drygt en vecka efter att Amalie hade första känningen i halsen, fick hon åka ambulans till Haukeland Universitetssjukhus i Bergen. Från att ha trott att det handlat om en förkylning handlade det helt plötsligt om liv och död.

Amalie drabbades obotlig cancer
Amalie blev bara 17 år gammal. Bildkälla: Facebook

Sällsynt aggressiv cancer

En förälders värsta mardröm blev verklighet för Amalies föräldrar. Hon hade attackerats av en sällsynt och aggressiv form av akut leukemi. 

Blodcancern gjorde att hon under 96 dagar genomgick de absolut tuffaste cellgiftsbehandlingarna, som från och till var extremt smärtsamt för henne, skriver norska Klikk.

Familjen växlade dag för dag mellan hopp och förtvivlan. Någon som aldrig ville ge upp var Amalie, men tillslut orkade inte hennes kropp kämpa emot cancern mer. 

Såret i halsen de trodde var en förkylning var akut leukemi och efter 96 dagar dog Amalie i sina föräldrars armar. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Irina, 15, som dog när hon tappade sin mobil i badkaret. Det kan du läsa mer om här.

Har du haft ont i halsen?