Ettåring död efter olycka förskolan – hade band runt halsen

- 25/01/2019, 22:37

För tre veckor sedan skadades en ettårig pojke allvarligt när han somnade med ett band runt sin hals på förskolan. På fredagen meddelade polisen att han avlidit till följd av sina skador. Nu skärper förskolan barnens sovrutiner.

Det som inte får hända har hänt. En liten ettårig pojke har dött efter en olycka på sin förskola Akasia Paradise, som ligger i Bergen i Norge.

Händelsen skedde den tredje januari tidigare i år. Sedan dess har pojken vårdats på sjukhus, men under fredagen meddelade lokal polis att ettåringen avlidit till följd av sina skador, rapporterar Bergens Tidene. 

Hände när pojken skulle sova 

Den olyckliga händelsen skedde när det var dags för barnen att sova. Pojken lades då i sin vagn, som var av en sportmodell, inne i ett sovrum på förskolan. Där ska ett band ha fastnat runt hans hals. 

Enligt utredningen var bandet som pojken satt fast i en del av selen på vagnen. Det var också det som senare kostade honom livet. 

Så fort personalen på förskolan upptäckte pojken påbörjade de flera försök att rädda honom. När ambulans kom till platsen kördes han akut till sjukhus. Han levde då, men var medvetslös. 

Inför vakter 

I samråd med pojkens föräldrar valde polisen att meddela pojkens bortgång i ett pressmeddelande under fredagen. Samtidigt underrättades även förskolepersonal och föräldrar till barn på förskolan om dödsfallet.

Olyckshändelsen har tagit väldigt hårt på personalen på förskolan. 

– Medarbetarna tar det väldigt hårt. Det är oerhört smärtsamt och ledsamt att ett av barnen på förskolan är borta. Barn bör vara säkra på en förskola, säger Ove-Christian Fredriksen, VD för förskolan, till Bergens Tidene.  

Efter olyckan har nu förskolan beslutat att alltid ha vakter som ska övervaka alla barn som sover i en vagn. 

Utredning pågår 

Utredningen av olyckshändelsen håller fortfarande på och under nästa vecka kommer man att göra en mer noggrann granskning av barnvagnen som pojken låg i.