Barn, blod.
Igår inleddes rättegången mot en mamma som misstänks ha tömt sin son på blod. - Foto: Shutterstock. (Montage)

Mamman anklagas för att tömt sitt barn på blod – i fem år

I slutet av 2017 anhölls en kvinna från Danmark misstänkt för att ha tömt sin sexåriga son på blod i flera års tid. Igår inleddes rättegången.


I över fem års tid förbryllades danska läkare över ett mystiskt fall med en pojke som led av blodbrist. 

Efter otaliga sjukhusvistelser och över 110 blodtransfusioner kunde läkare och polis, i slutet av 2017, enas i en misstanke om att den då sexårige pojkens avsiktligt tömts på blod av sin egen mamma. 

Och igår, under måndagen, inleddes rättegången som fått stor uppmärksamhet i Danmark. 

Tömde barnet på en halv liter blod i veckan

Enligt åtalet ska den 36-åriga mamman, från det att pojken var elva månader gammal till det att han var sex år gammal, systematiskt tömt honom på blod. Genom att använda sig av en perifer venkateter ska hon ha tömt barnet på en halv liter blod i veckan, enligt Politiken

Man misstänker att barnet systematiskt tömdes på blod i flera år. Foto: Shutterstock

Misstänkt fall Münchausen by Proxy

Polisen misstänker att kan handla om ett fall av Münchausen by Proxy, en psykisk störning. Den som lider av störningen utsätter ofta en annan person för skada, för att på så sätt kunna agera ombud och räddare för personen. 

När det kommer till föräldrar och barn, så är det vanligare att kvinnor lider av störningen. Mamman skadar då barnet på ett eller annat sätt för att se till att det håller sig sjukt. Målet är att få uppmärksamhet, stöd och erkännande från vårdpersonal, enligt Psykologiförbundet

Förra månaden uppdagades ett annat fall i Danmark där en fyraåring misstänks ha våldtagits 50 gånger – på väg till och från förskolan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.