Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lisa reste för att strida med IS  – är inspärrad i fångläger

- 20/02/2019, 14:15

Kriget är förlorat för Islamiska Staten. Lisa, 29, från västra Sverige åkte till Syrien för att delta i terrorn – nu misshandlas hon i ett kurdiskt fångläger.

Terrorsekten Islamiska Staten är inne på sina sista skälvanda dagar. I den lilla byn Baghouz i Syrien är nu några hundra IS-krigare omringade av kurdiska styrkor – en av dem är svenskfödde Michael Skråmo, som du kan läsa mer om här. 

Senaste åren har ungefär 300 svenskar rest till Syrien för att strida för terrorarmén. Lisa, 29, från Västsverige är en av dem. Nu sitter hon i flyktinglägret al-Hawl i nordöstra Syrien. 

"De fördömdas by"

Lägret är kontrollerat av kurdiska styrkor, och kvinnor och barn från IS hålls inspärrade där – lägret har fått smeknamnet "De fördömdas by".

I flyktinglägret finns flera konflikter, eftersom det finns kvinnor från flera delar av världen där. Enligt brittiska The Guardian har lägret delats upp i en tunisisk del, en rysk del och en del med västerlänningar. 

– Tunisierna och ryssarna gör livet till ett helvete för oss, säger Lisa till The Guardian. 

Enligt GT har Lisa konverterat till islam i vuxen ålder – 2013 åkte hon till Syrien via Turkiet. Hon har fött tre barn där nere, ett av dem dog i späd ålder. 

Blir misshandlad

Drömmen om IS terrorkalifat är nu död – på en yta stor som ett par fotbollsplaner strider nu de sista IS-krigarna medan civila svälter.

Och för Lisa från västra Sverige har alltså resan slutat i ett flyktingläger där hon blir misshandlad om hon inte följer reglerna. 

– Om man lämnar sitt tält utan burka eller om man säger något till ledningen – då misshandlar de en och slår barnen. De hotar att bränna upp ens tält, säger hon till Guardian. 

En av svenskarna som fortfarande tror på en seger för terrorsekten IS är Michael Skråmo, som låter sina barn svälja ihjäl hellre än att ge upp – här kan du läsa mer om honom