Blodigel, hals
En man i Yibin, Kina hade en levande blodigel i luststrupen. - Foto: Shutterstock/Pixabay (Montage)

Man besökte specialister för rethosta – hade blodigel i halsen

Efter flera månader av ihärdig hosta valde en 60-årig man i Yibin, Kina, att ta hjälp av specialistläkare. Och efter en undersökning fick sig både mannen och specialisterna en riktig chock. Det visade sig att mannen hade en levande blodigel i halsen.


Parasiter. Små obehagliga varelser som sprider skräck hos människan.

En skräck som faktiskt är ganska befogad. För om det är något man får äcklas av och känna rädsla över, är det när något tar sig in i kroppen och livnär sig på den –  och kanske till och med passar på att lägga lite ägg. 

Om man har riktig tur så kan man klara sig genom livet utan att drabbas av de allra obehagligaste parasiterna. Men en som tyvärr inte hade sådan tur var en 60-årig pensionär som kom in till länssjukhuset i Yibin, Kina. 

Innan läkarbesöket hade mannen i flera månader haft en ihärdig klia i halsen som lett till att han hostat blod. Trots flertal undersökningar av olika läkare kunde ingen finna orsaken till mannens symptom, enligt VICE. 

Det skulle dröja många läkarbesök innan han slutligen fick träffa ett specialistteam på länssjukhuset Xingwen som kunde lösa den medicinska gåtan. Specialisterna valde att göra en endoskopi, och förde ner en kamera i mannens hals för att få en bild av vad det var som orsakade obehaget. 

Blodigelägg i vatten

En blodigel hade fäst sig i mannens luftstrupe. Foto: Pixabay

Och när kameran tog sig ner i mannens luftstrupe blev det snabbt tydligt vad det hela handlade om. På skärmen kunde både läkare och den 60-åriga mannen nämligen se en pulserande, decimeterstor blodigel. Igeln hade fäst sig i mannens strupe och livnärde sig på hans blod. 

Det hala djuret visade sig vara svårt att avlägsna, men med hjälp av lite lugnande gas och skicklighet kunde läkare slutligen frigöra mannens luftvägar. 

Men hur hamnade igeln där till att börja med? Enligt läkare så berodde det på att mannen druckit orenat vatten som burit på blodigelägg. Och på så vis hade ett av äggen tagit sig ner i mannens luftstrupe, enligt VICE

Andra fallet på kort tid

Ett liknande fall uppdagades nyligen i Vietnam. I det vietnamesiska fallet besökte en 63-årig kvinna en läkare för att operera bort, vad man trodde var, en tumör från matstrupen. Tumören visade sig istället vara en blodigel. I hennes fall hade det inträffat efter att hon badat i en lokal vattenkälla, enligt malaysiska tidningen New Straits Times. 

Sugen på att läsa mer om parasiter? Gör det här:

Sam, 19, åt en snigel på en fest – blev förlamad och dog

Hade blodtörstig igel i näsan – i flera veckor

Fästingar - här är 5 fakta du måste känna till

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är TV4-profilen Johan Macéus kända son

Karlskrona: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand, Rödeby.", skriver polisen på sin hemsida.

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kanadas polis är nära att lösa den största guldstölden i landets historia. 6 600 guldtackor stals vid kuppen. Flera personer har gripits och väntar åtal.

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordeas stora förändring – så påverkas du: "Genomsyrar allt"

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.