Fredag 30 Jul
Stockholm

Tyskland drar in medborgarskap för IS-terrorister

Tysk flagga och IS-anhängare. Kollage.
Tyskland utvidgar sin lagstiftning. Foto: AP

Tyska IS-resenärer med dubbla medborgarskap kommer få sitt tyska medborgarskap upplöst. Det rapporterar idag tyska medier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tyska IS-resenärer med dubbla medborgarskap kommer att få sitt tyska medborgarskap upplöst. Det rapporterar idag flera tyska medier, efter att regeringspartierna SDP och CSU ska ha kommit överens om en uppgörelse. 

Däremot kommer inte lagen att gälla retroaktivt – bara de som deltar i framtida strider kommer att fråntas sina tyska pass. Det gör att lagen blir något tandlös eftersom de sista striderna mot IS-kalifatet just nu utkämpas i norra Syrien. 

Enligt tysk lagstiftning kan man bli av med sitt medborgarskap om man deltar i andra länders väpnade styrkor utan utrikesdepartementet tillstånd. Nu utvidgas alltså den lagen för att även gälla ”terrormiliser”, skriver tyska Spiegel. 

I Sverige pågår diskussionerna om medborgarskap för fullt, men här ser lagstiftningen annorlunda ut. Enligt svensk grundlag kan man inte ta bort någons medborgarskap hur som helst. 

– Det är lätt att säga det, men det strider mot grundlagen, och att ändra på grundlagen kräver två riksdagsbeslut med ett val i mellan. Det hjälper inte situationen här och nu, säger sa statsminister Stefan Löfven i Malou efter 10 igår.

Borde detta göras i Sverige också?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela