- Foto: Nils Petter Nilsson/TT/AP

Löfven säger nej till att dra in IS-resenärers medborgarskap

"Det är lätt att säga, men det strider mot grundlagen". Nu uttalar sig statsminister Stefan Löfven om hur Sverige ska hantera att det återvänder IS-resenärer från terrorsekten.


Nej, Sverige kommer inte att dra in medborgarskapet för de svenskar som rest ner till Syrien och Irak för att strida för terrorsekten Islamiska Staten. Det säger idag Stefan Löfven i en intervju i Malou efter 10. 

Han menar att de svenskar som befinner sig inte kommer få någon hjälp att ta sig hem, men att man inte kan hindra dem eftersom de är svenska medborgare.

– Någon konsulär hjälp blir det inte frågan om från Sveriges sida. Men om man kommer till landet och är svensk medborgare har man rätt att komma in, men då är det Säkerhetspolisen som måste hålla ett öga på dessa personer. 

Malou von Sivers frågar då var statsministern anser om de som tycker att IS-resenärerna ska berövas sina svenska medborgarskap. 

 Det är lätt att säga det, men det strider mot grundlagen, och att ändra på grundlagen kräver två riksdagsbeslut med ett val i mellan. Det hjälper inte situationen här och nu, säger Löfven. 

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna har krävt en grundlagsändring för att se till att IS-resenärerna ska bli av med sina svenska medborgarskap, något som dock kan ske tidigast 2022-23. 

Det skulle dessutom bara gälla dubbla medborgarskap, och skulle alltså inte gälla exempelvis svenska Michael eller Lisa, som just nu befinner sig nere i Syrien. 

Men på SD låter det som att man har en helt hemmasnickrad lösning på hur man ska ta bort medborgarskapen. 

– I sak har han rätt. Det är bara det att den som lämnat Sverige för att ansluta till IS i och med detta bör anses ha sagt upp sitt svenska medborgarskap, säger Sverigedemokraternas Paula Bieler i ett uttalande. 

En som är riktigt orolig över IS-terroristerna är Leif GW Persson – han menar att det finns en risk att antal terrorattacker nu kommer stiga.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du man ska frånta medborgarskapet från IS-resenärer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.