Islamiska staten
40-tal svenska medborgare ska ha gripits i Syrien - Foto: Bildkälla: Andrea Rosa/AP/TT

Uppgifter: 40-tal svenska medborgare har gripits i Syrien

Enligt uppgifter till Expressen har ett 40-tal svenska medborgare gripits i Syrien under de senaste veckorna. Dessa gripanden ska ha skett i samband med slaget om IS sista fäste i Baghuz, Syrien.


Hundratals IS-terrorister väljer nu att ge upp och överlämna sig till de syriska demokratiska styrkorna, utanför staden Baghuz i Syrien.

De senaste veckorna har tiotusentals civila evakuerats från området. Men de som har lämnat platsen under de senaste dagarna menar att det fortfarande är flera tusentals civila kvar i området, rapporterar Expressen.

Hur många civila som är kvar i området, som IS fortfarande har grepp om, är dock oklart. 

Kan ha fått order

I natt ska minst 500 IS-medlemmar och 3 000 civila ha strömmat ut från det sista IS-fästet. Enligt uppgifter tyder det mesta på att IS-medlemmarna fått order om att ge upp och överlämna sig.

Dessutom ska omkring 100 IS-medlemmar tillfångatagits av SDF när de försökte fly från området. 

Fler än 40 svenska medborgare

Enligt en person inom YPG, som inte vill nämnas med namn, har deras styrkor tillfångatagit fler än 40 svenska medborgare. Hen påstår även att det ska finnas ett tiotal döda svenskar i en massgrav i området.

– De senaste veckorna har våra styrkor tillfångatagit fler än 40 svenska medborgare, säger en person inom YPG till Expressen.

Men uppgifterna om dessa döda svenskar är inte bekräftade. 

Undvika att skada civila

Bara för ett dygn sedan meddelade SDF att de var tvungna att trappa ner offensiven. Anledningen till det var för att undvika att skada civila som fortfarande fanns kvar inne i Baghuz. 

Hoppas på information

Nu hoppas SDF:s ledning att de IS-medlemmar som är tillfångatagna ska dela med sig av information, framförallt om utländska personer som tidigare kidnappats av IS.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Leif GW Persson som varnar för IS-återvändarna. Han menar att de representerar en rejäl hotbild. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!