Stockholm

Amy, 31, åt en kycklingrätt på semestern – fick en hjärnskada​

Kyckling och Amy May Shead
Amy May Shead fick en hjärnskada. Foto: Pixabay / Facebook Sue Shead

26-åriga Amy levde livet och åkte år 2014 på en resa med tjejkompisarna till Budapest. En kväll beställde hon in en kycklingrätt till middag. Det blev måltiden som vände upp och ner på hela hennes liv – hon drabbades av en kraftig hjärnskada. Nu, fem år senare, har hon fått flytta hem.


En bit av en kycklingrätt räckte för att vända upp och ner på då 26-åriga Amy May Sheads liv. Amy som idag är 31 år är från Essex, Storbritannien. Hon jobbade som tv-producent och var för fem år sen på semester med sina kompisar. En resa som skulle bestå av nöje blev istället en mardröm.

På tjejresan år 2014 i Budapest, Ungern, var det middagsdags. Amy valde kyckling och lämnade samtidigt fram en handskriven lapp till servitören. På lappen stod det på ungerska att hon har en allergi mot nötter som i värsta fall kan vara livshotande. 

En tuggare senare

Men hon fick berättat för sig att det var lugnt och att kycklingrätten inte skulle innehålla nötter. En tugga senare drabbades Amy av en kraftig allergisk reaktion.

Amys hjärta stannade i sex minuter som följd av den allergiska reaktionen. Och det var tillräckligt lång tid för att hon skulle drabbas av en allvarlig hjärnskada.

– Hon är rullstolsburen, hon kan inte prata, hon kan inte se och hon kan inte ta hand om sig själv, men hon förstår, har Amys mamma Sue Shead tidigare sagt till Mirror UK.

Restaurangen som tjejgänget åt på var inte omfattad av någon ansvarsförsäkring. Det har gjort att familjen Shead inte fått någon kompensation för händelsen – trots att de tagit till rättsliga åtgärder.

Får äntligen komma hem – fem år senare

Amy har ända sedan händelsen legat på olika sjukhus och vårdhem. Men nu, fem år senare, har hon äntligen fått komma hem, tillbaka till Essex.

Hon kommer att bo på sina sina föräldrars tomt i ett specialbyggt hus, vid sidan av familjens hus. 

Föräldrarna är överlyckliga över att äntligen få ha sin dotter hemma igen. Men hon kommer behöva vård och tillsyn dygnet runt. 

– De har velat att hon ska komma hem länge, men det är många utmaningar med att få någon utskriven med ett omvårdnadspaket, säger Amys moster Julie Martin till Mirror UK.

"Vår älskade Amy fortsätter att må bättre", skriver Amys mamma Sue. Bildkälla: Facebook

Vill uppmärksamma farorna och allvaret med nötallergi

Mostern Julie och sonen Tom Martin har startat en fond för Amy. Fondens donationer går till att täcka hennes dagliga kostnader med fysioterapi och all annan rehabilitering.

Men med fonden vill de även uppmärksamma både allvaret och farorna som finns i ju med nötallergi.

– Vi kämpar för att förebygga att tragedier som vår drabbar en annan familj, säger Julie till BBC.

Mamma Sue delar ofta Amys vardagsliv och framsteg på Facebook.

Innan olyckan

Innan semesterresan jobbade Amy som tv-producent. Hon var otroligt framgångsrik och fick ta emot flera priser för sina prestationer.

Amy tog emot ett flertal priser för sitt arbete som tv-producent. Bildkälla: Facebook

– Amy var den mest levande, utåtriktade, bubbliga unga kvinna du någonsin träffat. Varje dag är svår att ta sig igenom. Men vi skulle göra allt för henne, säger mamma Sue till BBC

Nyheter24 har tidigare skrivit om Myriams pojkvän som gav henne en godnattkyss. Några timmar efter det dog hon, det kan du läsa mer om här

Har du någon allergi?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Många befaras omkomna efter skalv i Turkiet

Publicerades: 1 timme sedan

Totalt 90 bisamråttor fällda i jaktinsats

Publicerades: 1 timme sedan

SL får böta för kroppskameror

Publicerades: 2 timmar sedan

Zelenskyj: Situationen i Donetsk mycket svår

Publicerades: 2 timmar sedan

Busch lovar snabbare tillstånd för vindkraft

Publicerades: igår 22:54

Drygt två års fängelse för vapenbrott

Publicerades: igår 22:16

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.