Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppgifter: Svenske IS-terroristen Michael Skråmo är död

- 15/03/2019, 07:35 -

Michael Skråmo ska ha dödats i attacker i östra Syrien. Det uppger nu brittisk media. Samtidigt pågår en kamp att få hem terroristens sju barn.

Michael Skråmo är död. Det uppger brittiska tv-kanalen ITV. 

Den norsksvenske terroristen från Göteborg ska ha dödats i strider i byn Baghouz i östra Syrien. Uppgifterna nådde ITV på torsdagen. 

Samtidigt pågår en kamp från Skråmos familj att få hem terroristens sju barn till Sverige. Barnen är mellan ett och åtta år gamla, deras mamma har tidigare dött i ett bombanfall.

ITV visar också upp en sms-konversation mellan Michael Skråmo och hans mamma, där hon vädjar till honom att han måste låta barnen komma hem. Konversationen är bara några dagar gammal. 

"Men snälla Michael! Överge barna så de kommer i säkerhet", skriver mamman i ett meddelande. 

"Tarre lugnt", svarar då Skråmo, och säger att han ska höra av sig när han kommer ut ur striderna. 

– Jag önskar att jag var där så jag kunde krama dem och ta hand om dem. Det är tungt, säger Michael Skråmos mamma till ITV. 

Spred IS-propaganda

Michael Skråmo växte upp i Göteborg, och konverterade till islam efter gymnasiet och blev snabbt radikal muslim. På 00-talet gjorde sig Skråmo känd som en debattör och kringresande predikant. 

2014 reste han till Syrien för att strida med IS, och tog namnet Abdul Samad al Swedi ("Allahs svenske tjänare"). Skråmo har spelat in flera videos, bland annat ett klipp från 2015 där han gråter och ber svenskar komma ner och ansluta sig till terrorsekten. 

Situationen för barnen i fånglägret al-Hol är mycket svår – och över hundra små barn kan ha dött bara under senaste månaderna – läs mer om det här.