Stillbilder från Tarrants livesändning. Kollage.
Tarrant sände live på Facebook. Men ingen anmälde klippet. - Foto: AP via TT

200 personer såg terrordådet live – ingen anmälde

Trots att hundratals såg terrormorden i direktsändning var det ingen som anmälde klippet förrän sändningen var slut. Det avslöjar nu Facebook.


Fyra dagar har gått sen det fruktansvärda terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland, där 50 människor blev mördade i en attack mot en moské. 

Terroristen Brenton Tarrant gjorde allt för att dådet skulle få så stor uppmärksamhet som möjligt. Han skrev ett långt manifest som han publicerade på nätet, och han skrev flera namn på sitt vapen

Han sände också hela attacken live på Facebook. 

Ingen anmälde klippet som olämpligt

Nu visar det sig att Facebook inte upptäckte att morden visades live när attacken skedde – eftersom ingen anmälde klippet. 

Först 29 minuter efter att videon börjat, och tolv minuter efter att videon avslutats, kom den första anmälningen på Facebook, enligt ett blogginlägg från Facebook-direktören Chris Sonderby

Knappt 200 personer ska ha tittat på videon under tiden attacken skedde, men ingen ska som sagt ha anmält klippet som olämpligt. Sammanlagt hann 4 000 personer titta på klippet innan det togs ner helt. 

Enligt Facebook har man nu gjort att man algoritmerna kommer att känna igen videon, och att alla försök att återpublicera den på Facebook kommer att raderas direkt. 

En 18-åring som delade videon riskerar nu fängelse – läs mer om det här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Stockholmsbörsen på väg mot dyster inledning

Stockholmsbörsen förväntas öppna med en svag nedgång enligt IG Markets. Detta efter att handeln backat under gårdagseftermiddagen och stängt nedåt.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

1 timme sedan
Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.