Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebbas Åkerlunds mamma om terrordådet i Nya Zeeland

- 15/03/2019, 11:49 -

En av gärningsmännen inblandade i terrordådet i Nya Zeeland ska ha motiverats av dådet på Drottninggatan – och haft Ebba Åkerlunds namn på sitt vapen. Något som Ebbas mamma ser som djupt tragiskt: "Det här går emot allt som Ebba stod för".

Under fredagen skedde ett brutalt terrordåd i Nya Zeeland som lämnat minst 49 döda och ungefär lika många skadade. Efter dådet greps tre män och en kvinna som misstänks ligga bakom attacken. 

En av de som gripits är australiensiska Brenton Tarrant, 28, som beskrivs som en "våldsam, högerextrem terrorist" av Australiens premiärminister. 

I ett manifest, som förmodas ha skrivits av Tarrant, står det att han motiverats bland annat av dådet på Drottninggatan i Stockholm, där fem personer miste sina liv och 15 skadades. 

En av de som dödades på Drottninggatan var 11-åriga Ebba Åkerlund. Och förutom att Tarrant motiverats av det dådet, ska han ha skrivit Ebba Åkerlunds namn på sitt vapen  och menat att skjutningen var en hämnd för hennes död, enligt TV4

Och just användningen av 11-åringens namn, är något som Ebbas mamma Jeanette Åkerlund, tycker är djupt tragiskt. 

”Går mot allt som Ebba stod för”

Jeanette Åkerlund
Jeanette Åkerlund. Foto: Tomas Oneborg/TT

– Jag tycker att det är oerhört tragiskt att man missbrukar Ebbas namn i politisk propaganda, säger Jeanette i en intervju med SVT. 

– Det som hänt är emot allt som Ebba stod för. Hon spred omtanke och kärlek, inte hat, fortsätter hon.

Efter Ebbas död startade Jeanette stiftelsen Ebbas Änglar till minne av dottern och alla som drabbades under dådet 2017. 

På hemsidan står det: ”Tillsammans väljer vi att lyfta fram kärleken människor visade den dagen” och Jeanette menar att attentatet i Nya Zeeland går emot allt som hon kämpade för. 

– Jag lider med familjerna som har drabbats. Jag tar avstånd från våld hur det än ser ut. Våld är inte lösningen, säger hon till SVT

Mer om terrorattentatet i Nya Zeeland: 

Här är allt vi vet om terrorattacken 

"Prenumerera på PewDiePie" sa skytten innan han började skjuta i moskén

40 personer döda efter terrorattacker mot moskéer i Nya 

Det som hände i Christchurch kan hända i Sverige