Fredag 23 Jul
Stockholm

Här får ovaccinerade barn inte vistas på offentliga platser

Vaccin, Mässling
Här förbjuds barn gå till skolan om de inte är vaccinerade mot mässling. Foto: Mike Hutmacher/AP/TT, Pixabay

Rockland County, fyra mil norr om New York, USA, förbjuder barn som inte är vaccinerade mot mässling att vistas på offentliga platser – däribland skolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Myndigheterna i Rockland County, New York, har utlyst nödläge. Anledningen? Antalet mässlingsutbrott. Sedan oktober 2018 har 133 fall av mässling bekräftas, varav 48 av fallen i år, rapporterar The New York Times.

I och med nödläget förbjuder myndigheterna bland annat de barn som inte har vaccinerats mot mässling från att gå till skolan.

Vaccinationskampanj

I samband med mässlingsutbrottet i oktober 2018 startade de lokala myndigheterna en vaccinationskampanj, där bland annat läkare deltog. Sedan dess har ungefär 17 000 barn i Rockland fått vaccin mot mässling. 

Men redan i december i fjol förbjöds 6 000 ovaccinerade barn från att gå till sina skolor. Dessa skolor låg i distrikt där väldigt få barn var vaccinerade. Men trots att man förbjöd barn från att gå till skolan redan i december, har läget inte blivit bättre.

Förbjuds i 30 dagar

Från och med onsdagen den 27 mars 2019 och 30 dagar framåt får inte ovaccinerade barn eller tonåringar vara på offentliga platser. Förutom skolor gäller även offentliga transportmedel, köpcentrum, restauranger och platser för gudstjänst.

En av fyra fortfarande inte vaccinerad

Att vaccinera sig mot mässling har blivit allt mer ovanligt i USA sedan milleniumskiftet. Bland annat av religiösa skäl och på grund av att falsk information om vaccinationer spridits.

Och det är just i Rockland County som läget är kritiskt just nu. 27 procent av barnen och tonåringarna uppskattas fortfarande vara ovaccinerade. 

Föräldrar kan få böter

De föräldrar som trotsar de nuvarande förbudet att ha ovaccinerade barn på offentliga platser kan få böta upp till drygt 4 600 kronor eller riskerar fängelse upp till sex månader, skriver The New York Times

Nyheter24 har tidigare skrivit om staden där man vill förbjuda ovaccinerade barn att gå i förskolan. Det kan du läsa mer om här!

Tycker du att detta är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela