Tunga, Redbull
Läraren drack sex energidrycker per dag – hans tunga "skalades av" - Foto: Facebook, JANERIK HENRIKSSON / TT

Läraren drack sex energidrycker per dag – tungan "frättes bort"

Dan Royals drack minst fem till sex energidrycker per dag. Det resulterade till att hans tunga "frättes bort". Nu vill han varna andra för dryckerna.


Läraren Dan Royals brukade dricka minst sex energidrycker om dagen. Men ett besök hos läkaren fick honom att tänka om. Hans tunga hade nämligen börjat frätt bort och läkaren kunde bekräfta att det var energidrycken som var boven bakom det.

Varnar andra 

Royals vill nu varna andra människor för att konsumera energidrycker. I ett långt inlägg på Facebook skriver han: 

"Vem dricker energidrycker? Beroende av dem? Då kanske du ska tänka om. Det här är vad den skiten gör med din tunga – föreställ dig då hur det ser ut inne i kroppen", skriver han och publicerar en bild på sin tunga. 

Läraren har stora frätmärken på tungan. Bildkälla: Facebook

Vidare i inlägget skriver han att det är mängden socker och de olika kemikalierna som har orsakat att tungan börjat fräta.

"Fram till nyligen, innan detta hände, brukade jag dricka minst fem till sex energidrycker per dag (brist på energi när jag undervisar barnen). Jag borstar tänderna dagligen, men när jag gick till doktorn så fick jag "min dom". Jag fick veta att det är kemikalierna i dessa drycker som orsakat skadorna på tungan... Dryckerna bokstavligt talat äter upp tungan". 

Forskare varnar

Forskare och experter har länge varnat för farorna med att dricka för många energidrycker. Förutom en stor mängd socker innehåller de bland annat koffein och taurin. 

Både energidrycker som Red Bull och Monster innehåller mer socker och koffein än läsk. 

Enligt livsmedelsverket kan för stor konsumtion leda till sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 17-åriga Thea som fick åka akut till sjukhuset efter att hon druckit tre burkar energidryck. Det kan du läsa mer om här!

Dessutom har allt fler skolor i Sverige förbjudit energidrycker. Bland annat Solbergaskolan i Visby på Gotland och Snäckebacksskolan i Ronneby i Blekinge.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du energidryck?
Tack för din röst!