Söndag 16 Maj
Stockholm

Mörka siffrorna: Tusental döda delfiner har spolats i land i Frankrike

Över 1000 delfiner har spolats i land i Frankrike sedan årsskiftet
Över tusen döda delfiner har spolats i land med extrema skador i Frankrike. Foto: Google Maps / Helene Peltier AP/TT

Över 1 000 döda delfiner rapporteras ha spolat upp längs en kust i Frankrike sedan årsskiftet. Delfinernas dödsorsak är ännu inte fastställda, men skadorna beskrivs som extrema.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Minst 1 100 delfiner har spolats upp längs Frankrikes Atlantkust sedan årsskiftet. Det uppger miljöorganisationen Sea Shepherd, skriver The Guardian.

Flertalet av delfinerna som spolats upp på land har lidit av extrema skador och visat tecken på drunkning och lemlästning. För närvarande är dödsorsaken för delfinerna okänd. Däremot misstänker man att fiskebåtar kan bära ett stort ansvar för de tragiska siffrorna.

Det är på Frankrikes Atlantkust som delfinerna spolats upp. Bildkälla: Helene Peltier AP/TT

Mellan 6 500 och 10 000 delfiner tros dö varje år

Hur många delfiner som dör varje år längs Frankrikes kuster är inte fastställt. Lamaya Essemlali, ordförande för kampanjgruppen för ekologi hos Sea Shepherd, menar att dock att siffran ligger mellan 6 500 och 10 000 per år.

Hon menar även att fiskebåtarna är en direkt orsak till att dessa delfiner lemlästas och sedan spolas upp längs kusterna.

– Dessa fiskebåtar har nät som inte är selektiva över huvud taget, så när de lägger ut nätet i vatten som är fyllt av delfiner så fastnar de i näten. Delfiner är inte fiskar, de är däggdjur, de behöver kunna ta sig till ytan för att få luft, berättade Essemlali för AP, skriver The Guardian och fortsätter:

– Det som händer är att de kvävs och skadar sig själva när de försöker ta sig ut ur näten. Det är anledningen till att vi hittar dessa skador på deras kroppar.

Vill ha hårdare bevakning av fiskebåtarna

Efter allt som har hänt vill nu Essemlali att den franska regeringen ska börja övervaka dessa fiskebåtar ännu mer så att detta inte ska kunna ske. Hon ger även en känga till den franska allmänheten och deras efterfrågan för billig fisk.

– Du kan fynda en billig havsabborre i butikerna för 7 euro (cirka 70 kronor), men det är delfinerna som får betala priset för det, berättade hon för AP skriver The Guardian.

MER: En blåval har dödats av människor för första gången på 50 år

Borde den franska regeringen övervaka fiskebåtarna mer?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela