Måndag 17 Maj
Stockholm

Grodan Romeo troddes vara den sista av sin art – sen hittades Julia

Grodor, hjärtan, forskare filmar
Romeo troddes vara den sista av sin art – sen hittades Juliet. Foto: Global Wildlife Conservation, Pixabay

Romeo var den sista grodan av arten Sehuencas vattengroda – trodde man. Forskare har varit rädda att arten ska dö ut. I ett sista försök att hitta fler grodor av samma art inträffade ett mirakel, Julia hittades i en skogsflod i Bolivia under en expedition.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I 10 år fruktade forskare att Romeo var den sista av hans art Sehuencas vattengroda. Och man har varit livrädd för att arten skulle dö ut med honom. Men i ett sista försök, med hjälp av välgörenhetspengar, hittade forskare Julia. Alltså en hona av samma art! Det var som ett mirakel som dök upp under en expedition i den bolivianska skogsfloden. 

Det blev snabbt en första dejt för grodorna, på inte mindre än alla hjärtans dag i fjol. Hur gulligt? 

Mötet filmades 

Tillslut fick Romeo sin Julia. De tillbringade dejten tillsammans i ett akvarium på Museo de Historia Natural Alcide d'Orbigny i Bolivia. Ja, just första dejten var minst sagt storslagen, i alla fall omständigheterna runt omkring då allt filmades.

– Vi satte upp flera kameror för att kunna spela in alla detaljer vid deras första dejt, sade Sophia Barrón Lavayen, chef för bevarande av avel vid K'ayra-centret på museet, till bloggen Global Wildlife och fortsätter:

– Hela K'ayra Center-teamet höll andan medan vi bevittnade vad som är för oss en av världens största kärlekshistorier – en som vi hoppas kommer att bevara en hel art.

Grodornas första dejt filmades. Bildkälla: Global Wildlife Conservation

Efter att deras första möte gått hur bra som helst så flyttade personalen på muséet de båda grodorna till Romeos akvarium. De är alltså numera sambos. Flytten gick fort därför att forskarna inte ville ligga på latsidan med att försöka få grodorna att föröka sig, eftersom hela arten hänger på detta i princip.

Ännu har inte Juliet blivit gravid, då Romeo har lite problem med sitt avelsläge. Men nu hoppas vi på evig romans för de nyförälskade grodorna och kanske kan det bli bebisar i framtiden?

Romeo hjärta Julia. Bildkälla: Global Wildlife Conservation

Fann ytterligare grodor under expeditionen

Under expeditionen hittades ytterligare fyra grodor av samma art, två honor och två hanar. Även de testades för parasiter och chytridiomycosis, som är en dödlig svampsjukdom som dödat många groddjur i just den regionen. 

Källa: Geek.com

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att många groddjur dör av en dödlig svampinfektion. Forskare varnar för att fler liknande katastrofer kan komma att ske i framtiden. Läs mer om det här.

Tycker du att grodor är söta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela