Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skola anklagas för rasism efter osmakliga uppgiften

- 04/04/2019, 18:52

Elever vid en lågstadieskola i norska Holla fick i uppgift att hitta "negern" under en lektion. Händelsen har uppmärksammats och mött kritik.

Elever på en skola i norska Holla fick i uppgift under en lektion att para ihop rätt ord med rätt bild och sedan dra ett sträck mellan dem.  

Dessutom fick de i uppgift att para ihop rätt bild med rätt ord och sedan stava till ordet som bilden beskrev. En av bilderna illustrerade en svart pojke vars tillhörande ord var "neger", rapporterar norska NRK. 

En gammal lärobok

Enligt NRK ska uppgiften vara tagen ur boken "Små-nøtter" som är från 1976. Skolans rektor Anne Lindgren förklarar att skolböckerna skulle ha försvunnit för flera år sedan, men felaktigt lämnats kvar. 

Skolan har arbetat med att ta bort föråldrade skolmaterial, men trots det ska boken ha delats ut av en lärare på lågstadiet i skolan.  

– Det är ett mycket tråkigt fall. Det var en olycka och läraren i fråga är väldigt ledsen att detta har hänt, säger Lindgren till norska TV 2.

Hon fortsätter:

– Vi kommer att fortsätta att ta hand om eleverna. Vi är en mångsidig skola med många tvåspråkiga studenter som ger oss väldigt mycket. 

Skickat hem brev till föräldrarna 

Enligt NRK är 22 procent av eleverna på skolan tvåspråkiga och skolan tar det som hänt på största allvar. Holle skola har nu skickat hem brev till elevernas föräldrar där de beklagar det som har hänt och vill att föräldrarna ska kontakta skolan om något är oklart. 

"Idéer för att plåga och mobba andra barn"

Rune Berglund Steen, chef för det antirasistiska centrumet, anser att skoluppgiften är osmaklig. 

– Både bilden och ordet illustrerar en distinkt stereotyp, och även om många tycker att ordet "neger" är neutralt, så anspelar det på en nedlåtande stereotyp, säger Steen till norska TV 2

Han fortsätter:

– Barn får idéer från flera olika håll, när det kommer till att plåga och mobba andra barn. Men eftersom det här bara gäller ett enskilt fall, och att skolan reagerade snabbt, tror jag inte att detta kommer att påverka barnen på ett negativt sätt.

Trots att han är kritisk till uppgiften tycker han att det är bra att skolan reagerade så snabbt som de gjorde.