karta, hatt
Abort kan komma att kriminaliseras i Alabama. - Foto: Google Maps, Rogelio V. Solis/TT

Abort kan bli helt olagligt i Alabama – ska kunna ge 99 år i fängelse

Lagstiftare i Alabama, USA, kom i tisdags med ett nytt förslag. De vill kriminalisera alla aborter i staten, oavsett om graviditeten skedde på grund av våldtäkt eller incest. Vad straffet blir? Upp till 99 års fängelse.


Ett nytt lagförslag föreslås av delstaten Alabama i USA. Förslaget innebär att det kan bli straffbart att göra en abort och att kvinnor som bryter mot förbudet kan riskera fängelse i upp till 99 år.

Kriminaliseringen av abort skulle gälla alla kvinnor i staten, oavsett omständigheter som exempelvis våldtäkt och incest. Det enda undantaget skulle vara om det finns "en allvarlig hälsorisk för det ofödda barnets mor", rapporterar The Independent.

"Dödsdomen för kvinnor"

Det nya förslaget, som introducerades i tisdags, kom först att kallas "dödsdomen för kvinnor" av Staci Fox, VD och koncernchef för "Planned Parenthood Southeast", en kedja kliniker som jobbar med sexuell hälsa och bland annat utför aborter. 

– Dessa förbud strider mot grundlagen och lagstiftarna vet det, de bryr sig bara inte. Invånarna i Alabama är bara brickor i något politiskt spel som utmanar tillgången till säker och laglig abort, säger hon till The Independent.

Straff på abort i Alabama kan bli verklighet. Bildkälla: Gorm Kallestad/TT

Jämför abort med förintelsen

Om förslaget skulle bli verklighet, och aborter blir olagliga, skulle även läkare kunna åtalas för brott om de genomför aborter på kvinnor ändå.

I förslaget likställer man laglig abort med några av historiens värsta grymheter, såsom förintelsen.

Förslaget kom efter att delstaterna Kentucky och Mississippi fick godkänt förbud mot abort som innebär att aborten inte får genomföras om man kan höra fostrets hjärtslag. Det kan man höra redan efter sex veckor, och det är väldigt vanligt att kvinnan fortfarande inte vet om sin graviditet då.

Flera stater kan få liknande förbud. Georgia och South Carolina är några av dem, och guvernören i Georgia har börjat överväga huruvida de ska stifta en lag som förbjuder abort när fostrets hjärtslag kan upptäckas. 

Många kritiska

Men det är flera inflytelserika kändisar som hotat med att sluta arbeta med film-och tv-produktioner som Georgia har affärer med ifall detta förslag skulle bli verklighet. Några av dessa är Alyssa MilanoAlec Baldwin och Amy Schumer.

Flera som är kritiska till förslaget menar att politikerna kommer att skapa onödiga och dyra rättsliga strider, vilket kommer betalas av skattebetalare, rapporterar The Independent.

Ohio är en stat i USA som tänkt att ta straffnivån på abort ett steg längre, läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

1 timme sedan
Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.