Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsstraff för abort kan bli verklighet i Ohio

- 22/11/2018, 16:35

Ett lagförslag om att göra abort straffbart har lagts fram i USA. Två senatorer i Ohio vill att kvinnor som gör abort ska kunna straffas.

I delstaten Ohio i USA har det republikanska partiet föreslagit en ny lagstiftning om att abort ska bli straffbart. Lagen innebär att en kvinna som gör abort, och även läkaren som utför ingreppet, ska kunna dömas till fängelse och i vissa fall dödsstraff. 

Förslaget har lagts fram till senaten i Ohio

Rob Hood och Nino Vitale, senatorer i Ohio, anser att ett foster ska ha samma rättigheter som en människa och enligt lag räknas som det. Att göra abort ska inte under några omständigheter gå ostraffat enligt lagförslaget, skriver Refinery29.

Varken om det är en oönskad graviditet genom våldtäkt eller en graviditet som är en direkt fara för kvinnans liv ska spela någon roll. Att detta förslag skulle bli verklighet kan för många låta ofattbart. 

Men det är inte första gången som konservativa republikaner i USA yttrat åsikter om att kvinnor som gör abort ska kunna straffas. 

Inte ensamma om att vilja förbjuda abort

Det är inte bara Ohio som ställer sig mot den fria aborten. Även delstaterna Alabama och West Virginia har flertalet gånger uttryckt en vilja att enligt lag ge foster samma rättigheter som människor. 

Innan Donald Trump blev vald till USA:s president uttalade han sig såhär gällande frågan om abortlagen:  

– Det måste finnas något form av straff.  

Förslaget möter motstånd

I oppositionen för den nya lagstiftning som önskas runt om i landet finns bland annat organisationen #VOTERPROCHOICE som arbetar aktivt för att sprida kunskap om vad de flesta väljarna anser i frågan om abort. 

Enligt siffror som redovisas på hemsidan vill 72 procent av väljarna att abort ska vara lagligt, säkert och utföras av läkare på ett respektfullt sätt, rapporterar Refinery29

I och med nyheten om det nya lagförslaget i Ohio uttalade sig en av grundarna Heidi Sieck av organisationen så här: 

– Lagstiftare i Ohio vill förbjuda abort innan kvinnor ens vet om att de är gravida och vi måste ställa oss upp och säga ifrån mot detta farliga lagförslag.

Har du läst SSU:s förbundssekreterare Andrea Törenstams text där hon diskuterar aborträtten? Läs hela debattartikeln här!