Domstol
Domstolens beslut: Hon var "för ful" för att bli våldtagen - Foto: Pixabay

Domstolens beslut: Hon var "för ful" för att bli våldtagen

Två män dömdes för våldtäkt, men frikändes senare för brottet eftersom rätten ansåg att kvinnan var "för ful" för att våldtas. Nu menar Högsta domstolen att kvinnans utseende är "irrelevant" för brottet.


2016 dömdes två män för att ha våldtagit en kvinna i Italien. Domen överklagades och 2017 frikändes de båda männen för brottet. 

Anledningen till det? Kvinnan ska ha varit "för ful" för att våldtas, rapporterar The Local. 

Drogade kvinnan 

Våldtäkten ska ha ägt rum 2015, då kvinnan var 22 år. Kvinnan har tidigare berättat att en av männen våldtog henne medan den andra stod vakt. Detta ska ha skett efter att de "spetsat" hennes drink med droger. 

Efter händelsen ska en läkare ha sagt att kvinnans skador i underlivet var orsakade av en våldtäkt. Man fann även spår av en så kallad "våldtäktsdrog" i hennes blod.

Kvinnan var "för maskulin"

2016 dömdes männen för våldtäkt men 2017 frikände en domstol av lägre rang i Ancona, Italien, männen för brottet. Tre kvinnliga domare uppgav då att offret såg "för maskulin ut för att bli våldtagen"

De uppgav också i sin rapport att kvinnans historia inte var trovärdig eftersom att männen inte fann henne attraktiv. I rapporten ska det även ha stått att en av männen "inte ens tyckte om tjejen och att poängen med att hon hette 'Viking' på hans telefon snarare refererade till en manlig person än en kvinnlig". 

Frikännandet överklagas

Det var inte förrän förra månaden som domarnas kommentarer kom till känna. Efter det hölls protester utanför domstolen.

I tisdags överklagades männens frikännande i Roms Högsta domstol. Domarna menade att kvinnans utseende är "helt irrelevant" och är en "icke-avgörande" faktor vid bedömningen av hennes fall, rapporterar The Local

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.