Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

11-åring gravid efter våldtäkt – skulle nekas abort enligt ny lag

- 16/05/2019, 13:51

En 11-årig flicka i Ohio, USA, blev gravid efter att ha våldtagits. Men nu är träder snart en ny lag i kraft i delstaten, som gör att andra i hennes sits kan vägras abort.

Efter att en 11-årig flicka våldtagits av en 26-årig man flera gånger i Ohio, USA, blev hon gravid, skriver CBS News.

Men delstaten är en av flera som precis röstat igenom en ny, hårdare abortlagstiftning. Den nya lagen innebär att sexbrottsoffer inte har något val – de måste bära och föda våldtäktsmannens barn om de blir gravida. 

Detta eftersom lagen inte gör undantag alls för varken våldtäkt eller incest och tar inte hänsyn till den gravidas ålder. Istället är all abort helt förbjuden efter att man har kunnat hitta fostrets hjärtljud, vilket brukar vara möjligt efter ungefär fem eller sex veckor. Detta är före de flesta kvinnor ens vet om att de är gravida. 

Träder i kraft i juli

Lagen i Ohio röstades igenom i april, men kommer inte att träda i kraft förrän i juli. Det innebär att 11-åringen i det här fallet inte kommer att drabbas lika hårt som framtida gravida våldtäktsoffer. Det är dock inte självklart att hon kommer att tillåtas att avsluta graviditeten. Redan innan sexveckors-gränsen fick en minderårig inte genomgå en abort utan föräldrarnas tillåtelse. 

– Det är redan så mycket som måste falla på plats för att en flicka som henne ska få en abort i Ohio, även utan sexveckorsgränsen, säger Elizabeth Nash, från Guttmacher Institute, en organisation för reproduktiv hälsa och sexuella rättigheter, till CBS.

Det är oklart om den 11-åriga flickan fortfarande är gravid. 

Det händer mycket kring abortlagstiftning i USA just nu. En lag som liknar den i Ohio röstades igår igenom i delstaten Alabama.

Läs också om när en kvinna gjorde abort – nu pojkvän stämmer abortkliniken.

Har du koll på vad som gäller kring aborter i Sverige? Här är allt du behöver veta om det.