Abort
Här är länderna med världens hårdaste abortlagar - Foto: Susan Walsh/AP/TT, Pixabay

Här är länderna med världens hårdaste abortlagar

Sedan 1938 är abort lagligt i Sverige, men det finns fortfarande flera länder i världen som förbjuder kvinnor att göra abort. Här är länderna som har hårdast lagar när det kommer till abort – i vissa länder kan kvinnan till och med riskera livstids fängelse.


Europa

De flesta länder i Europa har tillgång till fri abort, men det finns ett par undantag.

Nordirland

Nordirland är det enda landet i Storbritannien där abort fortfarande är olagligt. Lagen är från 1861 och gäller alltså fortfarande. Maxstraffet är livstid i fängelse. 

Sedan 2013 kan abort tillåtas om kvinnan riskerar att dö på grund av graviditeten. De flesta nordirländska kvinnor åker dock till intilliggande länder för att göra abort. 

Andorra

Abort är olagligt förutom i fall där det är nödvändigt för att rädda den gravida kvinnans liv. Straffet för en kvinna som gör en abort är fängelse upp till två och ett halvt år. Även den som utför en abort på en kvinna riskerar att straffas. Då med mellan fyra och sex år i fängelse. 

Polen

Enligt polsk abortlagstiftning är det bara tillåtet i de fall där graviditeten innebär att kvinnan riskerar att dö, om fostret har en allvarlig missbildning eller om graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest.

2016 försökte politiker göra lagen ännu hårdare, men efter enorma protester slopades förslaget.

Liechtenstein

Kvinnor som gör abort riskerar att straffas med fängelse i ett år. Enda undantaget är om graviditeten är hotar kvinnans liv, eller om mamman är under 14 när hon blir gravid. Läkare som genomför en abort kan få tre år i fängelse. 

Malta

Malta är det enda landet i EU som fortfarande förbjuder abort under alla omständigheter. Alla som genomgår en abort riskerar fängelse mellan 18 månader och tre år. Vårdpersonal som utför abort riskerar också fängelsestraff, och kan även förbjudas från att jobba med medicin i framtiden. 

Övriga världen

Det finns fortfarande länder där abort är helt förbjudet, eller bara lagligt i vissa fall om kvinnans liv är i fara. Förutom de som listas nedan är det helt förbjudet, utan undantag, i bland annat Haiti, Madagaskar och Mauritanien. 

El Salvador

1998 blev abort helt olagligt i El Salvador, oavsett omständigheter. Enligt Amnesty är El Salvador ett av de farligaste länderna i världen att vara kvinna, bland annat på grund av abortlagstiftningen. Det har hänt att kvinnor dömts till långa fängelsestraff för att ha brutit mot abortförbudet, när de i själva verket har fått missfall. Här kan du läsa mer om en kvinna som råkade ut för precis det.

Filippinerna

Abort kriminaliserades 1870 och har varit olagligt sedan dess. Inga undantag finns, oavsett om kvinnans liv är i fara eller ej. Barnmorskor och läkare som utför aborter riskerar sex år i fängelse, precis som kvinnan som gör aborten.

Angola

I Angola är abort bara lagligt om det krävs för att rädda kvinnans liv. Annars riskerar både kvinnan och den som utför aborten upp till tre år i fängelse. Om kvinnan dessutom skulle dö på grund av aborten, blir straffet för den som utfört den en tredjedel högre.

Källa: The World's Abortion Laws 2019

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.