Malaysia
Tame har dött – den sista sumatranoshörningshanen i Malaysia - Foto: Facebook Borneo Rhino Alliance

Tam har dött – den sista sumatranoshörningshanen i Malaysia

Sumatranoshörningen​ är i princip helt utrotad​. ​Honan Iman är Malaysias enda och troligen sista kvarlevande av arten. Och den sista hanen av arten i landet, även kallad Tam, har nu dött.


Det var i måndags som den sista, för oss kända, sumatranoshörningshanen i Malaysia dog. Den har kallats Tam och man tror att han dött av njur- och leverproblem. Hans dåliga hälsa upptäcktes redan i april och har förvärrats sedan dess. 

Men hälsan behöver inte vara Tams dödsorsak. Det kan även ha varit hans höga ålder som varit orsaken till bortgången, då han nämligen ska ha varit i 30-års-åldern. Förväntade livslängden för en sumatranoshörningen? Mellan 35 och 40 år.

Men Tam var inte Malaysias sista sumatranoshörning – det är honan Iman.

– Vi måste se efter den sista noshörningen, säger Augustine Tuuga, chef för enheten för viltvård i delstaten Sabah där sumatranoshörningarna levt, till AFP.

Togs till naturreservat

2008 strövade Tam runt vid en oljepalmsodling. Han togs direkt till ett naturreservat på Borneo i Sabah, Malaysia, eftersom sumatranoshörningen är akut utrotningshotad.

Flera parningsförsök har gjorts sedan dess i hopp om att försöka rädda arten, men tyvärr utan resultat.

Att vi människor inte är särskilt rädda om jorden är nog ingen nyhet. Tjuvjakt, fiske men framförallt förstörelsen av vår natur är några av orsakerna till att flera djurarter snart dör ut helt och hållet. Ja, det är faktiskt så illa. Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djur som vi människor snart kan ha utrotat totalt. Här kan du läsa mer om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om djur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.