Måndag 10 Maj
Stockholm

Tam har dött – den sista sumatranoshörningshanen i Malaysia

Malaysia
Tame har dött – den sista sumatranoshörningshanen i Malaysia. Foto: Facebook Borneo Rhino Alliance

Sumatranoshörningen​ är i princip helt utrotad​. ​Honan Iman är Malaysias enda och troligen sista kvarlevande av arten. Och den sista hanen av arten i landet, även kallad Tam, har nu dött.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var i måndags som den sista, för oss kända, sumatranoshörningshanen i Malaysia dog. Den har kallats Tam och man tror att han dött av njur- och leverproblem. Hans dåliga hälsa upptäcktes redan i april och har förvärrats sedan dess. 

Men hälsan behöver inte vara Tams dödsorsak. Det kan även ha varit hans höga ålder som varit orsaken till bortgången, då han nämligen ska ha varit i 30-års-åldern. Förväntade livslängden för en sumatranoshörningen? Mellan 35 och 40 år.

Men Tam var inte Malaysias sista sumatranoshörning – det är honan Iman.

– Vi måste se efter den sista noshörningen, säger Augustine Tuuga, chef för enheten för viltvård i delstaten Sabah där sumatranoshörningarna levt, till AFP.

Togs till naturreservat

2008 strövade Tam runt vid en oljepalmsodling. Han togs direkt till ett naturreservat på Borneo i Sabah, Malaysia, eftersom sumatranoshörningen är akut utrotningshotad.

Flera parningsförsök har gjorts sedan dess i hopp om att försöka rädda arten, men tyvärr utan resultat.

Att vi människor inte är särskilt rädda om jorden är nog ingen nyhet. Tjuvjakt, fiske men framförallt förstörelsen av vår natur är några av orsakerna till att flera djurarter snart dör ut helt och hållet. Ja, det är faktiskt så illa. Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djur som vi människor snart kan ha utrotat totalt. Här kan du läsa mer om det.

Tycker du om djur?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela