Smittan i norska Askøy – här är allt vi vet

- 10/06/2019, 10:15 -

Omkring 2000 personer beräknas ha insjuknat av vad som misstänks vara förorenat vatten på norska Askøy.

Det var förra veckan som rapporterna började komma in att en smitta för närvarande härjar på den norska ön Askøy. Omkring 2000 personer uppges ha insjuknat, varav ett barn har avlidit av vad som misstänks vara orent dricksvatten

Det är dock inte bekräftat att dödsfallet har samband med det förorenade vattnet. 

Insjuknandet förväntas att fortsätta under veckan och ännu är smittan inte under kontroll.

– Ingenting tyder på att intensiteten kommer att avta inom kort. Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka in i nästa vecka, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, till Bergens Tidende.

Klagat på vattnet den senaste månaden

Under en tids period har de boende på ön klagat på vattnet – det ska nämligen ha varit grumligt och missfärgat. Några dagar senare började människor insjukna i feber, kräkningar och diarré, skriver SVT.

Förorenad bassäng i vattenverket tros vara orsaken

Man är fortfarande inte helt hundra om vad som kan ha orsakat smittan. Kommunen misstänker däremot att det kan vara en bassäng i deras vattenverk som förorenats och således kunde detta ske.

Något som stärker den här tesen är att tre olika typer av tambakterier hittats i vattenbassängen. En av de bakterierna som hittades i bassängen var E.coli, en bakterie som kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall allvarliga komplikationer som kan skada organ.

Väntar svar på vattenprover

I och med att kommunen känner att smittan fortfarande är utom kontroll så har de nu kallat in experter från det norska folkhälsoinstitutet. Detta arbetslag ska nu ta vattenprover samt intervjua flera av de personerna som insjuknade först, skriver Aftonbladet.

Det här är E.coli:

Bakterien Escherichia coli finns i tarmen hos människa och vid vissa typer även i tarmen hos djur. Bakterien utsöndras med avföringen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Den betraktades tidigare som en icke sjukdomsframkallande mikroorganism, vanlig i mag- och tarmkanalen både hos människor och djur.

Under årens lopp har det visat sig att det finns flera olika typer av Escherichia coli, som kan göra människor sjuka. De framkallar framför allt diarré.