Fem asteroider passerar jorden i helgen.
Fem asteroider kommer nära jorden i helgen. - Foto: Pixabay

Nasa: Fem asteroider rör sig mot jorden i helgen

Nasa övervakar för närvarande fem asteroider som rör sig mot jorden nu i helgen. Varav den största har en diameter på 51-110 meter.


Det är minst sagt en spännande tid på himlavalvet just nu. Redan till helgen rör sig nämligen hela fem(!) stycken asteroider mot jorden. En av asteroiderna, 2019 LU, var riktigt nära att träffa vår planet för åtta år sedan, skriver International Business Times.

Illustration av en asteroid. Bildkälla: Pixabay

Tre glider förbi redan under fredagen

Ja, det är en spännande fredag vi har framför oss. Det är nämligen idag som majoriteten av asteroiderna förväntas glida förbi vår planet. Asteroiderna som passerar är: 2019 LL1, 2013 YA14 och 2019 KJ.

2019 KJ är den största av de tre och har en uppskattad diameter 51-110 meter, alltså ungefär lika stor som Cheopspyramiden i Giza.

De andra asteroiderna, 2019 LU och 2019 LR, kommer att passera jorden under söndagen. Men du kan andas ut – även dessa ser ut att glida förbi vår planet med marginal. 

Enligt CNEOS, som är Nasas center för att bevaka asteroider och andra objekt som rör sig mot jorden, så kommer till exempel att 2019 LU att passera oss på ett avstånd som är ungefär dubbelt så långt bort som månen.

Tyvärr har vi dåliga nyheter för dig som hade velat skymta dessa giganter i skyn. Eftersom de är så pass långt borta så blir det väldigt svårt, om du inte har tillgång till ett superteleskop förstås.

MER: Nasas varning: En jätte-asteroid kan träffa oss "när som helst"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.