Nytt-EU-beslut-gor-att-elbilar-inte-far-vara-tysta-langre
Nytt EU-beslut gör att elbilar inte får vara tysta längre - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

EU-beslutet: Nu ska elbilar utrustas med fejkat motorljud

Elbilar skiljer sig från traditonella bilar på flera sätt, bland annat är de tystare. I alla fall fram tills nu. I måndags trädde nämligen en ny EU-lag i kraft som innebär särskilda ändringar för fordonens ljudnivå.


Elbilar är inte bara bra för miljön – de är också tysta, en egenskap som dock snart tillhör historien. Det efter ett nytt EU-beslut som trätt i kraft, skriver BBC.

Säkerhetsåtgärd 

Lagen inrättades i måndags och har som avsikt att värna om fotgängares säkerhet. Syftet är mer specifikt att minska risken för gångtrafikanter att hamna i olyckor med de tystlåtna bilarna.

Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför måste nu alla nya elfordon installeras med Avas – en apparat som får elbilar att låta som att de har en traditionell motor.

Då låter bilen 

Apparaten gör så att bilen låter när den backar eller åker under 19 kilometer i timmen. EU bedömer nämligen att det då är troligast med fotgängare är i närheten. 

Föraren har dock möjlighet att avaktivera systemet om det anses nödvändigt. 

Bildkälla: Malin Hoelstad/SvD/TT

Striktare 2021

I nuläget gäller lagen endast nyproducerade elfordon. Från och med år 2021 måste dock samtliga elfordon ha den nya ljudapparaten installerad. 

Läs även: EU:s nya förslag: Alkolås på ALLA nya bilar


EU
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om beslutet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.