Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trump anordnar "årets show" på nationaldagen – möter kritik

- 04/07/2019, 11:18 -

4 juli, amerikanarnas nationaldag. Dagen firas med pompa och ståt, i år har även president Donald Trump valt att militären ska synas mycket. Detta har mött kritik.

Glad nationaldag säger vi till USA! Idag firar hundratals miljoner människor dagen tillsammans med sina vänner, familj eller själv. Det sedvanliga firandet brukar firas med parader och baseballsmatcher och på kvällen skjuts fyrverkerier upp i himlen. 

Men i år firas det på lite annorlunda sätt – i alla fall för de som bor i Washington. President Donald Trump har nämligen bestämt att militären ska synas mycket. Detta är något som nu får kritik från flera håll. 

"Kommer bli århundradets show!"

Trump beskriver hans show för "århundrades show". Bland annat kommer stridsplanen F-35, F-18 och smygbombaren B-2 göra överflygningar i samband med nationaldagsfirandet i National Mall i Washington. Även presidentplanet Air Force One ska visas upp. 

Dessutom kommer bland annat fyra stridsvagnar ställas ut i området. CNN skriver också att militära enheter har kallats in och 900 soldater ska rodda med säkerhet och trafik. 

Bildkälla: Twitter

Firandets kostnad inte känt

Enligt uppgifter till Washington Post har den federala parkförvaltningen åsidosatt 25 miljoner kronor i inträdesavgifter för att täcka Trumps firande. 

Exakt hur mycket det hela spektaklet kommer att kosta är inte känt. Men bara bombplanet B-2 sägs kosta 1,2 miljoner kronor att flyga per timme. 

Kritik

Men alla är inte positiva till Trumps firande. Betty McCollum, som är ledamot i representanthuset för Demokraterna, menar att presidentens firande är "skamlöst". Detta eftersom hon anser att firandet blir ett partipolitiskt spektakel som skattebetalarna står för. 

" ... som mer handlar om att framhäva en Trumpisk personkult än en amerikansk anda av självständighet och frihet", skriver hon i ett uttalande.

Håller du med kritiken?