Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sköldpaddsartens existens hotas – på grund av global uppvärmning

- 16/07/2019, 14:45

Att både djur och människor blir lidande av klimatförändringar är ingen nyhet, men hur det tar sig uttryck kan fortfarande förvåna. Nu har forskarna hittat ännu en biologisk process som påverkas av global uppvärmning – sköldpaddors fortökning.

Det är en ny brittisk studie som visar att oäkta karettsköldpaddor riskerar att utrotas. Detta då en klar majoritet av arten förväntas födas som honor – något vi kan beskylla global uppvärmning för. 

En majoritet honor redan idag

Omkring 15 procent av alla oäkta karettsköldpaddor i världen fortplantar sig vid Kap Verde – och redan idag föds 84 procent av dessa som honor. 

Detta då vilket kön oäkta karettsköldpaddor får påverkas av värme, där högre temperaturer generellt leder till honor. 

99,86 procent honor i framtiden

Forskarna bakom studien uppskattar att hela 99,86 procent av alla sköldpaddor av arten kommer födas som honor år 2100. Denna uträkning baseras på olika nivåer av fossila utsläpp och hur dessa ämnen påverkar den globala uppvärmningen. 

Caretta Caretta
Bildkälla: Pixabay

Om detta blir fallet kommer konsekvenserna för sköldpaddorna vara förödande. 

Allvarlig situation

Att nästan 100 procent av alla oäkta karettsköldpaddor skulle födas som honor skulle innebära stora problem för artens reproduktion. 

Utöver detta förväntas många sköldpaddor dö innan de ens kläcks på grund av de höga temperaturerna. Något som får forskningsgruppen att uppmana till ett intensivt klimatarbete redan nu, skriver The Independent

Läs även: Fruktansvärda bilden visar sköldpaddans lidande

Tycker du om sköldpaddor?