Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allvarliga larmet: Miljontals klimatflyktingar år 2045

- 19/07/2019, 12:02 -

På flera håll i världen tillhör klimatkatastrofer redan människors vardag – en tendens som experter bara ser en ökning på. Resultatet är lidande, svält och klimatflyktingar i miljontal.

Hundratusentals människor tvingas lämna sina hem på grund av kraftiga monsunregn i Sydasien. Nästan sex miljoner människor riskerar att omkomma i samband med stigande flodvatten-nivåer i samma områden.

Det här är människors vardag i stora delar av världen – något som experter menar kommer leda till klimatflyktingar i miljontal, skriver CNN.

Kritiskt läge

På flera håll i världen är klimatkatastrofer och dess konsekvenser redan en verklighet. Till exempel har det varit en torka i Indien som har krävt minst 137 liv och i Bangladesh har monsuner förstört hela samhällen – ett axplock av alla miljörelaterade katastrofer som sker just nu. 

Översvämning
Bildkälla: A.M Ahad/Ap

Och forskare ser inte ett slut på krisen, tvärtom menar de att klimatkatastrofer och klimatflyktingar bara kommer att öka i antal.

Torka och översvämningar  

Just nu är Sydasien det område som är särskilt utsatt för miljö-relaterade katastrofer. Något som kommer leda till en mer omfattande flyktingkris än den vi sett i Europa de senaste åren, enligt klimatexperter. 

Två primära orsaker till den kritiska situationen är att mängden regn har sjunkit medan extrema regnfallen har ökat – något som leder till torka och översvämningar samtidigt. En utveckling som kan leda till att områden i Indien och Sydasien blir helt obeboeliga i framtiden, skriver CNN

Torka
Bildkälla: Jonas Gratzer/TT

Konsumtionsmönster och fossila bränslen 

En av anledningarna till de ökade klimatkatastroferna är konsumtionsmönster och även användningen av fossila bränslen. Något FN ser kan leda till att 135 miljoner människor flyr sina områden redan år 2045.

Läs även: FN:s larm: En klimatkatastrof i veckan – det här måste göras