Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet: Snart slutrökt på det populära resemålet

- 24/07/2019, 09:45

Rökförbud på offentliga platser blir allt vanligare världen över. Nu har ministrar på Mallorca kommit med ett beslut – nämligen att införa rökförbud på de populära stränderna.

Mallorca lockar många svenskar under semestern med sitt varma väder, fina natur och vita stränder.

Nu har ett beslut tagits av hälso- och miljöministrarna Patricia Gómez och Miguel Mir för att bland annat behålla stränderna vita. De förklarade under en presskonferens på Cala Estancia i Palma att det kommer införas rökförbud på stränderna Cala Anguila i Manacor, Sant Joan i Alcudia och Cala Estancia i Palma.

Anledningarna var många.

Vill förbättra folkhälsan

Bland annat införs förbudet på grund av att de vill förbättra folkhälsan, minska nedskräpningen på stränderna, så att fimparna inte åker med ut i vattnet och skadar havsdjuren, samt för att inte riskera att barn stoppar fimpar i munnen.

10 års nedbrytning

Miguel Mir förklarade att cigaretter är en stor faktor till föroreningar i vattnet. Han satte perspektiv på saken genom att förklara hur en fimp kan förorena hela åtta liter vatten och att det kan ta runt 10 år för en fimp att brytas ned.

Nu ska beslutet behandlas av kommunfullmäktige. Det är dem som bestämmer huruvida förbudet kommer gälla hela stränder eller bara vissa delar, rapporterar Expressen.

MER: Nu blir det rökförbud – då tokhånas ministern

Är det ett bra beslut?