Hayleys son drabbades av herpes.
Hayleys son drabbades av herpes. - Foto: MEN Media

Treåring fick herpes av släktingens puss – riskerade att bli blind

Herpes är något som många människor bär på. Det är ett lindrigt virus för vuxna personer, men kan vara farligt för små barn. Det fick Hayley, 25, lära sig genom den hårda vägen då hennes son drabbades av herpes och riskerade att bli blind.


25-årige Hayley Etheridge blev chockad när hon en dag lade märke till att hennes son Baylie-Grey hade fått röda utslag över ansiktet.

Det var inte förrän på sjukhuset som Hayley fick veta att hennes son drabbats av herpes.

Herpes för vuxna är i vanliga fall harmlöst, men kan vara farligt för små barn eftersom de inte hunnit utveckla ett ordentligt immunsystem. 

Kunde bli blind

Den unga mamman fick berättat för sig att Baylie-Grey kan bli blind om viruset lyckas angripa ögonen.

Viruset kunde göra Baylie-Grey blind. Bildkälla: MEN Media

Inte nog med det, så var Hayley gravid i vecka 35 med sin andra son Vito. Läkarna förklarade för henne att, om hon bar på viruset, så finns det en risk för att det ofödda barnet kan ha blivit smittat.

– Läkarna berättade för mig att om jag hade råkat smitta mitt ofödda barn så var riskerna stora att barnet kunde födas blind, att viruset skulle orsaka skador på hjärnan eller till och med att barnet kunde dö. Jag var livrädd, berättade Hayley.

Fick utslag i hela ansiktet

Baylie-Grey hade fått utslag i ansiktet och runt munnen, vilket betyder att viruset spred sig via saliv. Hayley misstänker att någon släkting kan ha pussat Baylie-Grey på kinden eller liknande, varpå det var så viruset spred sig till honom.

Men tillslut frisknade hennes son och Vito föddes frisk och glad, utan komplikationer.

Baylie-Grey och lillebror Vito. Bildkälla: MEN Media

Varnar andra

Nu varnar hon andra föräldrar och vill uppmärksamma virusets barnadödlighet.

– Även fast att min historia har ett lyckligt slut, så har andras inte det. Och även fast att det som hände min familj är ovanligt, så händer det fortfarande. Jag är en av de lyckliga, berättade Hayley för Manchester Evening News, enligt Mirror.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du herpes?
Tack för din röst!