Kvinnor kommer få mer frihet i Saudiarabien.
Kvinnor kommer få mer frihet i Saudiarabien. - Foto: Sofia Eriksson/TT, Piixabay

Saudiarabien ökar kvinnors rättigheter: "Stort steg för frihet"

Saudiarabien är känt för sina strikta restriktioner när det gäller kvinnors självständighet. Men nu vill landets kronprins lätta på dessa och ge landets kvinnor större frihet.


I fjol bestämde Saudiarabien att kvinnor kommer tillåtas köra bil, vilket var ett stort steg i landets jämställdhetsdebatt. 

Bestämmelsen gick under Saudiarabiens kronpris Mohammed bin Salmanstyre. Han har under en längre period jobbat för att reformera det annars konservativa landet, bland annat ville han öka ekonomin genom att sätta fler kvinnor i arbete.

Kronprins Mohammed bin Salman. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Nu har ett skriftligt påbud tillkännagetts, menat för att ge kvinnor större frihet.

Kommer kunna ansöka om pass

Bland annat kommer kvinnor fyllda 21 att få ansöka om pass och kunna resa utan en manlig förmyndares tillstånd, skriver SVT.

De kommer även att tillges rätten att registrera barnafödsel, skilsmässa eller giftermål samt få möjligheten att bli vårdnadshavare för minderåriga barn.

– Om det här införs till fullo så är det ett stort steg mot att låta vuxna saudiska kvinnor ta kontroll över sina egna liv, kvinnor kommer att få större rörelsefrihet och självständighet, förklarar Kristin Diwan som jobbar vid Arab Gulf State Institute, rapporterar SVT.

I samma veva innebär detta också att arbetsgivare och kollegor inte längre har rätten att diskriminera någon på grund av kön, funktionshinder eller ålder. Dock menar vissa kritiker att reformationen bara är ett spel för gallerierna, skriver SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!