Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare häpnas: Björndjur kan ha tagit sig till månen

- 07/08/2019, 16:05

Att människor påverkar jorden är ingen nyhet, men hittills har vi låtit månen vara relativt orörd – något vi börjat tumma på nu. Det efter att forskare konstaterat att "björndjur" kan ha följt med oss till himlakroppen.

Månen hamnar inte högst upp på listan över beboliga platser, men en liten björn-liknande organism kallad "trögkrypare" håller inte med. Nu misstänker nämligen forskare att det lilla djuret kan ha tagit sig till månen – där det kan befinna sig utan problem.

"Extremt hög chans till överlevnad" 

Trögkrypare är mellan 00,5 till en millimeter långa och är i huvudsak vattenlevande. De är kända som en av de tåligaste organismerna och klarar av de flesta förhållanden, ett rykte som de nu har befäst ytterligare. 

I april nödlandade nämligen den israeliska månlandaren Beresheet på månen – och då tros det lilla djuret ha flyttat in på himlakroppen. 

– Vi tror att chanserna för överlevnad... är extremt höga, sa Nova Spivack, grundare till organisationen Arch Mission Foundation som specialiserar sig på rymd-biologi, till tidningen AFP.

Trögkrypare
Bildkälla: William Miller/AP

Kan överleva svåra förhållanden  

Trögkrypare har tidigare överlevt temperaturer så höga som 150 plusgrader och temperaturer så låga som 272 minusgrader. De kan även komma tillbaks till liv efter att ha varit i ett "vilande" tillstånd i tio år.

Ska vi då oroa oss för att det lilla djuret tar över himlakroppen?

William Miller, trögkrypare-expert på Baker University, säger nej. 

– För att bli aktiva, växa, äta och reproducera sig behöver de vatten, luft och mat, säger han till AFP

Trögkrypare
Bildkälla: William Miller/AP

Tidigare varit i rymden  

Redan 2008 konstaterade svenska forskare att organismen klarar av en tur i rymden. Detta efter att trögkrypare från bland annat Öland fick sig en tolv dagars rymdfärd med en satellit, skriver Aftonbladet.

Att de även kan överleva på månen är dock ny information. 

Läs även: Asteroid dubbelt så stor som Eiffeltornet passerar snart jorden

Tycker du djuret är gulligt?