Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Asteroid dubbelt stor som Eiffeltornet passerar snart jorden

- 02/08/2019, 09:45 -

En asteroid nästan dubbelt så stor som Eiffeltornet ska passera jorden den 10 augusti – och det är med knappa mått som den missar vår planet, enligt experterna.

Den 10 augusti är en dag att lägga på minnet. Då ska nämligen en asteroid, 600 meter i diameter – att jämföra med Eiffeltornet som är 300 meter hög – passera jorden. Och det är med knappa mått som himlakroppen missar vår planet.

Förödande konsekvenser vid kollision  

Enligt NASA kommer asteroiden befinna sig ungefär 4.6 miljoner mil bort från jorden 10 augusti, vilket i rymdmått mätt är "nära". 

NASA menar att risken för kollision med jorden är liten, men om det skulle ske vore konsekvenserna förödande, enligt Newsweek. Asteroiden skulle till exempel utan problem kunna utplåna en hel stad, och om den skulle landa i havet skulle enorma tsunamis uppstå. 

Asteroid
Bildkälla: Pixabay

Upptäcktes 2006 

Asteroiden, döpt till 2006 QQ23, upptäcktes av forskare just året 2006, och nu närmar den sig jorden med stormsteg. 

Att bevaka "nära-jorden objekt" är en del av NASA:s jobb. Organisationen ska ha upptäckt 90 procent av alla objekt som befinner sig i den absoluta närheten av jorden. 

Mindre himlakroppar är dock svårare att upptäcka, så det finns jobb kvar att göra för rymdorganisationen, skriver Daily Mail.

Läs även: Tre svarta hål fast i "kosmisk dans" – kan skapa "monsterhål"

Tycker du rymden är cool?