Måndag 21 Jun
Stockholm

Glädjebeskedet: Världens första klamydiavaccin inom räckhåll

Stora framsteg i forskningen efter vaccin mot klamydia
Det har gjorts stora framsteg i forskningen efter vaccin mot klamydia. Foto: Pixabay

Världens första vaccin mot könssjukdomen klamydia kan snart vara tillgänglig för allmänheten. Det efter att vaccinet visat positiva resultat efter att ha testats på människor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Forskare har kommit en bra bit på vägen i att kunna presentera ett vaccin som kan skydda människor från den smittsamma könssjukdomen klamydia. 

De senaste testerna visar att det tilltänkta vaccinet provocerade fram en immunologisk reaktion hos de 35 friska kvinnorna som deltog i testet.

Forskarna som står bakom studien är både från Danmark och USA och har publicerat sina fynd i vetenskapstidskriften The Lancet.

Nu är tanken att man ska fortsätta med testerna för att ta reda på om vaccinet faktiskt kan skydda människan mot sjukdomen helt och hållet. 

– Fynden är uppmuntrande då de visar att vaccinet är säkert och bidrar till den typ av immunologisk reaktion som potentiellt skulle kunna skydda en från klamydia, säger professor Robin Shattock vid Imperial College i London till brittiska Metro.

Ingen av testpatienterna ska ha regerat negativt på vaccinet, utan det tycks faktiskt vara säkert för människor att använda. 

MER:  Studie: Så kan du få klamydia i anus utan att ha analsex

Kommentera
Kopiera länk
Dela