Stora framsteg i forskningen efter vaccin mot klamydia
Det har gjorts stora framsteg i forskningen efter vaccin mot klamydia. - Foto: Pixabay

Glädjebeskedet: Världens första klamydiavaccin inom räckhåll

Världens första vaccin mot könssjukdomen klamydia kan snart vara tillgänglig för allmänheten. Det efter att vaccinet visat positiva resultat efter att ha testats på människor.


Forskare har kommit en bra bit på vägen i att kunna presentera ett vaccin som kan skydda människor från den smittsamma könssjukdomen klamydia. 

De senaste testerna visar att det tilltänkta vaccinet provocerade fram en immunologisk reaktion hos de 35 friska kvinnorna som deltog i testet.

Forskarna som står bakom studien är både från Danmark och USA och har publicerat sina fynd i vetenskapstidskriften The Lancet.

Nu är tanken att man ska fortsätta med testerna för att ta reda på om vaccinet faktiskt kan skydda människan mot sjukdomen helt och hållet. 

– Fynden är uppmuntrande då de visar att vaccinet är säkert och bidrar till den typ av immunologisk reaktion som potentiellt skulle kunna skydda en från klamydia, säger professor Robin Shattock vid Imperial College i London till brittiska Metro.

Ingen av testpatienterna ska ha regerat negativt på vaccinet, utan det tycks faktiskt vara säkert för människor att använda. 

MER:  Studie: Så kan du få klamydia i anus utan att ha analsex

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.