Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mysteriet tätnar – här är allt vi vet om kärnolyckan i Ryssland

- 15/08/2019, 11:07

Hemlighetsmakeriet fortsätter hos våra grannar i öst. Under torsdagen skedde en misstänkt kärnvapenolycka i den ryska staden Severodvinsk. Myndigheterna i landet är ovanligt tysta, medan invånarna evakueras under de oklara omständigheterna.

Majoriteten vet nog vad som hände i Tjernobyl våren 1986 när en kärnreaktor exploderade under ett test, lett av den otillräckligt utbildade personalen vid kärnkraftverket utanför staden Pripjat.

Och vi kan nog alla komma överens om att sådana olyckor bör undvikas vid största möjliga mån.

16 gånger högre radioaktivitet

Men under fredagen uppmättes en radioaktiv strålning hela 16 gånger högre än normalt i den ryska staden Severodvinsk. Detta efter att en atomdriven motor exploderade bara timmar innan vid den militära testanläggningen Njonoksa, beläget vid Rysslands norra arktiska kust, rapporterar ABC.

De ryska invånarna lever fortfarande under ovisshet, medan landets regering vägrar gå ut med all information; slående likt Tjernobyl, där myndigheterna inte underrättade invånarna ordentligt.

Men vad mer vet vi om den mystiska kärnkraftolyckan i Ryssland?

Det råder total tystnad från de ryska myndigheterna. Bildkälla: Alexei Druzhinin/TT
Det råder total tystnad från de ryska myndigheterna. Bildkälla: Alexei Druzhinin/TT

Staten hemlighetsfull

Olyckan skedde under torsdagen föregående vecka. Men det var inte förrän på söndagen, tre dagar senare, som ryska myndigheter meddelade allmänheten om de förhöjda strålningshalterna.

Och det blir konstigare.

Direkt efter explosionen gick den lokala förvaltningsorganisationen i Nenoksa ut med en notis på deras webbsida om att strålningsnivåerna var två gånger högre än det normala. Men det meddelandet togs snabb bort efter att det ryska försvarsministeriet nekade till att nivåerna hade ökat överhuvudtaget, enligt ABC.

Olika siffror beroende på källa

Ryshodromet, Rysslands statliga vädertjänst, gav senare beskedet om att nivåerna hade höjts från fyra till 16 gånger högre än den normala strålningen, men att nivåerna sjönk bara två timmar efter att de hade nått kulmen.

Men inga organisationer verka kunna komma överens om vilka siffror som faktiskt stämmer. Enligt miljöorganisationen Greenpeace höll kulmen i sig i mindre än en timme.

Vad de dock oroar sig mest för är de eventuella högre nivåerna som kan ha drabbat den närliggande staden Njonoksa, eftersom det till en början var oklart hur pass stor omfattningen av strålningen var precis efter explosionen, skriver ABC.

"Att förstå exakt vad som hänt går inte. Precis som under Tjernobylkatastrofen ljuger makthavarna. Vad vi vet är att denna robot är ett flygande Tjernobyl", skriver den ryska journalisten Julia Latynina i oberoende Novaja Gazeta, enligt DN.

Julia Latynina. Bildkälla: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT
Julia Latynina. Bildkälla: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT

Gick ut med stormvarning

Och när man tror att det inte kan bli mer underligt, så dyker ännu fler frågor upp.

Oberoende RBK rapporterar nämligen att alla tv-sändningar i Moskva plötsligt avbröts samma kväll som olyckan. Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) som varnade för storm dök upp på skärmarna runt om i huvudstaden.

Men att varna allmänheten för oväder via tv är ytterst ovanligt och efter blott en timme var sändningarna igång som vanligt.

Att en explosion hade skett kunde dock myndigheterna inte dölja. Ljuset på himlen avslöjade olyckan vilket ledde till en snabb ryktesspridning bland invånarna i Severodvinsk, som samtidigt började bunkra jod i förebyggande syfte.

Sju döda

Rosatom, det statliga kärnenergibolaget som äger det drabbade kärnkraftverket, gick under natten till söndagen ut med att fem personer hade dött och tre skadats i Archangelskområdet i samband med olyckan, men den siffran höjdes senare till sju personer.

Enligt uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten skedde olyckan under ett test av en prototyp till Burevestnik, en kryssningsrobot, av Nato kallad SSC-X-9 Skyfall. Trots att inget är bekräftat av Ryssland så ses uppgifterna som trovärdiga.

Enligt journalisten Latynina är det ingen nyhet att den sovjetiska armén hade kapacitet att testa atomdrivna robotar, men att utvecklingsprocessen övergavs efter att riskerna uppskattades vara allt för stora. Skadegörelsen hade varit allt för förödande ifall en robot skulle falla ner inom det egna territoriet.

"Den sovjetiska krigsmaskinen höll på med en massa projekt som aldrig kunde förverkligas. Nu drar Kreml upp dessa projekt ännu en gång, och presenterar dem som nya vetenskapliga bragder", skriver Latynina i artikeln.

Avstängd testbas pekar på bevis

Det finns fler aspekter som pekar på att experimentet gick snett. Bland annat rapporterade Meduza att man tidigare trott att experimentet på roboten Burevestnik verkställdes på Novaja Zemlja – en testbas som har varit avstängd sedan 2018. Därav spekuleras det kring att testet flyttades till Nenoksa detta år.

Men inte nog med det.

Ryska myndigheter utfärdade även ett förbud för flygplan att köra över ett område mellan Vita havet och Novaja Zemlja den 8 till 11 augusti, passande nog just runt de dagarna som olyckan skedde. Det i sig tyder på att det fanns planer på att utföra potentiellt farliga tester.

Invånare evakueras

Under torsdagen utfärdade ryska myndigheter en evakueringsplan för invånarna i Njonoksa – fem dagar efter den misstänka explosionen. Samtidigt pågår röjningsarbetet för fullt.

Men invånarnas frustration över den dolda informationen ökar. De nöjer sig inte med tystnaden som ekar från myndigheterna, utan kräver svar. En av dessa är Danil Kotsubinskij från Sankt Petersburg, som har försökt pressa myndigheterna på information om olyckan.

– Också om vi är utom fara så förtjänar vi att få veta vad som hände, berättar han i en intervju med New York Times, rapporterar DN.

Någon kommentar om olyckan från Rysslands president Vladimir Putin har ännu inte kommit.

– Tyvärr så inträffar olyckor. Det här är tragedier. Det är viktigt att komma ihåg hjältarna som har mist livet på grund av sådana olyckor, kommenterade Putins talesman Dmitry Peskov under tisdagen, enligt ABC.

Tror du att ryska myndigheter döljer information?