Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trump bekräftar: Vill köpa Grönland

- 19/08/2019, 08:15 -

Nej, det var inte ett galet rykte. Donald Trump vill verkligen köpa Grönland. I en kommentar kallar han det en "fastighetsaffär".

Ja, till en början lät det som ett dåligt skämt – men nu visar det sig att Donald Trump faktiskt vill köpa loss Grönland från Danmark. 

Det var i förra veckan som den märkliga nyheten kom, när källor i Vita huset uppgav för Wall Street Journal att USA var intresserade av att köpa ön, och nu bekräftar presidenten uppgifterna. 

– Det är strategiskt intressant. Ämnet kom upp och jag sa att jag gärna skulle göra det, sa Donald Trump till pressen på söndagen. 

Trump
Donald Trump bekräftar uppgifterna om Grönland. (Patrick Semansky/AP)

Samtidigt menar han att Danmark är en viktig allierad och att köpet inte är en topprioritetet för USA. 

Danmark är medlem i Nato, och USA har i flera årtionden använt sig av Thule-basen på Grönland. Snacket om att köpa loss ön från danskarna kommer nu samtidigt som Trump kritiserar just Nato-samarbetet. 

– Mycket kan göras, det är mer eller mindre en fastighetsaffär. Mycket kan göras, sa Trump till pressen, skriver The Guardian

Danmark: "Absurt"

Men från dansk sida har intresset att släppa ifrån sig Grönland varit minst sagt svalt. När statsminister Mette Frederiksen besökte ön på söndagen kallade hon hela grejen "absurd". 

– Det är en absurd diskussion, och Grönlands statsminister Kim Kielsen har varit tydlig med att Grönland inte är till salu – där slutar diskussonen, sa Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq på söndagen. 

Tycker du att USA borde köpa Grönland?