Donald Trump, USA, Grönland
Donald Trump är intresserad av Grönland - Foto: John Locher/Google Maps/Patrick Semansky/AP Photo via TT

Trump bekräftar: Vill köpa Grönland

Nej, det var inte ett galet rykte. Donald Trump vill verkligen köpa Grönland. I en kommentar kallar han det en "fastighetsaffär".


Ja, till en början lät det som ett dåligt skämt – men nu visar det sig att Donald Trump faktiskt vill köpa loss Grönland från Danmark. 

Det var i förra veckan som den märkliga nyheten kom, när källor i Vita huset uppgav för Wall Street Journal att USA var intresserade av att köpa ön, och nu bekräftar presidenten uppgifterna. 

– Det är strategiskt intressant. Ämnet kom upp och jag sa att jag gärna skulle göra det, sa Donald Trump till pressen på söndagen. 

Donald Trump bekräftar uppgifterna om Grönland. (Patrick Semansky/AP)

Samtidigt menar han att Danmark är en viktig allierad och att köpet inte är en topprioritetet för USA. 

Danmark är medlem i Nato, och USA har i flera årtionden använt sig av Thule-basen på Grönland. Snacket om att köpa loss ön från danskarna kommer nu samtidigt som Trump kritiserar just Nato-samarbetet. 

– Mycket kan göras, det är mer eller mindre en fastighetsaffär. Mycket kan göras, sa Trump till pressen, skriver The Guardian

Danmark: "Absurt"

Men från dansk sida har intresset att släppa ifrån sig Grönland varit minst sagt svalt. När statsminister Mette Frederiksen besökte ön på söndagen kallade hon hela grejen "absurd". 

– Det är en absurd diskussion, och Grönlands statsminister Kim Kielsen har varit tydlig med att Grönland inte är till salu – där slutar diskussonen, sa Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq på söndagen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att USA borde köpa Grönland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.