Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Zoe har inte kissat två år – drabbats av ovanlig sjukdom

- 08/09/2019, 16:46

Zoe McKenzie fick för två år sedan stora problem när hon skulle kissa. Efter ett års utredning visade det sig vara en ovanlig sjukdom. Nu vill Zoe varna andra – och berätta om åkomman.

Zoe McKenzie, 27, från Storbritannien fick för två år sedan ont varje gång hon skulle kissa. Efter en lång utredning kom läkarna fram till problemet. Det visade sig att Zoe har en ovanlig sjukdom som hindrar henne från att urinera naturligt. 

Nu vill Zoe berätta om sin upplevelse, och få ut ordet om sjukdomen. 

Olidlig smärta  

Zoe fick inte bara problem med att få ut kiss – det gjorde även olidligt ont när hon försökte. Trots att hon kände behovet av att kissa kom det bara ut omkring 300 milliliter urin om dagen. 

För att sätta det i perspektiv är det dagliga genomsnittet för en person att urinera 800-2000 milliliter, enligt amerikanska National Library of Medicine.

– Jag kunde vara i stort behov av att gå på toa, men det kom ingenting. Det var en total plåga, säger Zoe till brittiska Metro.

Beroende av en kateter  

Först trodde Zoe att hon hade drabbats av blåskatarr, vilket är en inflammation i urinblåsa. Efter drygt ett år fick hon dock reda på den faktiska orsaken – en ovanlig sjukdom vid namn "Fowlers syndrom". 

Fowlers syndrom orsakar så kallad urinretention, vilket innebär att man förlorar förmågan att urinera naturligt. Det som händer är att musklerna som som håller en kontinent inte slappnar av, vilket gör att urin inte kan passera genom urinröret. 

Det här gör att Zoe nu är helt beroende av en kateter som sitter i urinblåsan. Denna töms regelbundet med hjälp av en ventil.

Zoe McKenzie
Bildkälla: Instagram/activelyautoimmune

Skapa medvetenhet

Zoe vill nu berätta om den ovanliga sjukdomen, både för att bryta tabut kring katetrar och för att skapa en större medvetenhet. 

– Jag har ett ”kan inte vänta”-kort för toaletter som jag hatar att använda eftersom du på en gång blir utstirrad när du går före i kön, så jag önskar verkligen att folk hade lite mer översikt gällande osynliga sjukdomar, säger Zoe till brittiska Metro.

Zoe McKenzie
Bildkälla: Instagram/activelyautoimmune

Mer än att prata om sin sjukdom i medier har Zoe även startat en Instagram-sida där hon diskuterar sina upplevelser av sjukdomen. 

Läs även: Cancerpatient hittades med maskar krypandes i öronen

Har du hört talas om sjukdomen?