Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter dödsfallen: USA förbjuder smaksatta e-cigaretter

- 12/09/2019, 20:37

Den senaste tiden har hundratals sjukdomsfall och sex dödsfall i USA kopplats samman med e-cigaretter. I veckan valde därför USA:s kongress att agera – genom att förbjuda produkten.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur flera dödsfall i USA har kopplats samman med e-cigaretter. Nu har situationen fått den amerikanska kongressen att ta ett stort beslut – att smaksatta e-cigaretter ska förbjudas i landet. 

Införs under hösten 

Det var vid en presskonferens under onsdagen som president Donald Trump avslöjade det kommande förbudet, rapporterar nyhetsbyrån AP, skriver SVT.

I förbudet ingår både smaksatta e-cigaretter och inhalatorer. Bestämmelsen planeras att införas under hösten. 

– Vid det tillfället måste alla e-cigaretter utöver dem med tobakssmak ha tagits bort från marknaden, säger USA:s hälsominister Alex Azar som närvarade vid presskonferensen.

Sex dödsfall

Beslutet kommer till följd av flera dödsfall och hundratals inrapporterade lungproblem som misstänks vara kopplade till produkten. Hittills har sex personer dött av vad man tror är denna orsak. 

För drygt en vecka sedan inleddes en utredning för att komma till kärnan av problemet. 

E-cigarett
Bildkälla: Maja Suslin/TT

Många unga drabbade

En av de grupper som främst konsumerar produkten är unga personer, och de röker ofta smaksatta patroner, det vill säga den typ som nu ska förbjudas.

Om många personer efter förbudet istället går över till att röka e-cigaretter med tobakssmak kan dock även dessa komma att inkluderas i förbudet, uppger Azar på presskonferensen.

Vad är e-cigaretter? 

E-cigaretter är en förkortning på "el-cigaretter" och är ett verktyg som används för att konsumera nikotinånga. Produkten består av en patron, som kan vara smaksatt, en tank och sedan själva munstycket. 

E-cigaretter marknadsförs ofta som ett säkrare alternativ till rökningen, men ännu är eventuella långtidseffekter av produkten inte utredda, skriver Folkhälsomyndigheten

Läs även: Forskare varnar: E-cigaretter kan orsaka hjärnskador