USA lovar mer pengar till banker

USA är redo att ge kapitaltillskott till trängda banker.


Med fortsatt panik på finansmarknaderna är USA redo att ge kapitaltillskott till trängda banker, och Europeiska centralbanken (ECB) har öppnat en livlina med obegränsat kontantflöde.

President George W Bush kommer på fredagsmorgonen att göra ett uttalande för att försäkra amerikanerna att alla åtgärder som krävs vidtas för att stabilisera det finansiella systemet. Bush framträdande, klockan 16 svensk tid, sker dagen efter att börserna i USA rasat kraftigt.

Han kommer att försäkra det amerikanska folket att deras ledare kan hantera krisen, meddelade Vita huset.

På torsdagen gav sig ECB in i kampen med ny ammunition för att förhindra en finanskollaps genom att ge bankerna i eurozonen obegränsad tillgång till kontanter, åtminstone fram till slutet av januari 2009.

ECB:s första sexdagarslån har lett till efterfrågan på 24,7 miljarder euro från 99 banker, framgår av ett uttalande från ECB.

Enligt uttalandet finns obegränsade veckolån - lån i euro till en ränta på 3,75 procent - vilket är ett resultat av det gemensamma centralbanksingripandet på onsdagen.

I Washington har politikerna signalerat att de överväger att kopiera det brittiska beslutet att pumpa in nytt kapital i bankerna i utbyte mot ett direkt ägande.

USA:s finansminister Henry Paulson har antytt att det är en möjlighet som sanktionerats i och med prislagstiftningen som antogs i fredags och ger Bushregeringen ett krispaket på 700 miljoner att förfoga över.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.