Val hittad med cirka 100 kilo skräp i magen
En val hittades i Skottland med cirka 100 kilo skräp i magen. - Foto: SMASS

Strandad val hittad död – hade 100 kilo skräp i magen

En kaskelot har hittats död på den skotska kusten. Den döda valen hade ungefär 100 kilo skräp, däribland plast, i magen.


Det var i torsdags förra veckan Scottish Marine Stranding Scheme (SMASS), som jobbar med att samla information och rapporteringar om strandade djur, hittade valen på ön Harris.

Strandade valen i Skottland. Bildkälla: SMASS

Valen var vid dess hittande fortfarande vid liv – men avled en stund efteråt. I valen hittade man ungefär 100 kilo av skräp i olika former. Man fann allt från fiskenät till plastpåsar och plastmuggar i valens innanmäte. 

"Allt det här materialet låg som en stor boll i magen och delar av det såg ut som att det hade varit där en bra stund", skriver SMASS i ett Facebook-inlägg.

Skräpet som hittades i valens mage. Bildkälla: SMASS

SMASS berättar att man ännu inte kan bekräfta att det var skräpet i valens mage som föranledde valens död. De betonar dock att mängden skräp i magen fortfarande är förskräckligt.

"En sån här mängd plast i magen är hur som haver fruktansvärt. Det måste ha ställt till det för matsmältning, och det demonstrerar, ännu en gång, faran skräp i havet, förlorad eller bortkastad fiskeutrustning kan utgöra för havslivet", skriver de i samma inlägg. 

Allt fler valar strandas

Att valar, delfiner och andra djur spolas upp på stränder i Skottland, verkar tyvärr vara en trend som intensifieras. 2009 var det 204 rapporter till SMASS om strandade djur, en siffra som år 2018 steg till 930, skriver brittiska Metro.

MER: Mörka siffrorna: Tusental döda delfiner har spolats i land i Frankrike

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.