Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu kan snus narkotikaklassas i Ryssland

- 04/12/2019, 10:43

Den populära och traditionellt svenska nikotinprodukten kan komma att klassas som narkotika i Ryssland.

Att sälja snus har sedan 2015 varit förbjudet i Ryssland och skulle man ertappas med att sälja nikotinprodukten leder det idag till böter.

Nu öppnar narkotikapolisen i Moskva upp för att narkotikaklassa produkten vilket därmed kan höja straffet till flera år i fängelse om man fälls för att sälja snus, rapporterar Ekot.

Snus kan narkotikaklassas i Ryssland
Snus kan narkotikaklassas i Ryssland. Bildkälla: Isabell Höjman TT/TT

– Snus, luktsnus och naswar (en snusliknande tobaksvara som är vanlig i centrala och södra Asien reds. anm) är ett slags ämnen som bör förbjudas, säger Robert Adamjan, chef för Moskvaregionen inom Rysslands federala narkotikapolis, enligt bland andra nyhetsbyrån Interfax.

Frågan sägs vara på tal i det ryska underhuset, men när ett beslut gällande snuset kommer tas vet vi ännu inte i dagsläget.

Flera barn drabbade av "snusförgiftning"

Snus är en relativt ny produkt i Ryssland och började säljas där i början av 2000-talet. Men när produkten senare förbjöds började man använda nikotinextrakt istället för tobak i produkten. På så vis har man fortsatt kunna sälja snus i landet.

Och det är kanske inte så konstigt att snuset väckt en stor debatt i Ryssland. Det har flödat in rapporter om "snusförgiftning" över hela landet och att folk fått besöka sjukhus till följd av att ha blivit förgiftade, skriver Aftonbladet.

Så sent som i slutet av november spreds ryktet om att en sjundeklassare ska ha dött av snusförgiftning. Detta är dock inte bekräftat ännu.

MER: Snus är inte så farligt som forskare innan trott