Iran-erkanner-skot-ned-plan
Iran erkänner sköt ned plan - Foto: Nariman Gharbi/AP, Ebrahim Noroozi/AP

Iran erkänner – sköt ner det ukrainska planet

Iran erkänner att de sköt ner det ukrainska passagerarplanet utanför Teheran i onsdags. Landets utrikesminister beklagar händelsen och kallar det för ett "mänskligt misstag". Ombord på planet var 17 personer bosatta i Sverige.


Under onsdagsmorgonen störtade en Boeing 737 med minst 170 personer ombord på väg till ukrainska Kiev från Teheran i Iran. 

17 av dessa personer var bosatta i Sverige. 

Efter olyckan påstod iranska medier att planet störtat till följd av tekniska problem strax efter start.

Under torsdagen uppgav Kanada, Storbritannien och USA att de hade säkra underrättelseuppgifter som tydde på att en iransk robot skjutit ner planet. 

Under lördagsmorgonen erkänner Iran nedskjutningen.

Skyller på USA 

Erkännandet kommer i iransk statlig tv som citerar militärkällor. Där framkommer det att planet oavsiktligt skjutits ned strax efter avgång. 

Twitter skriver Irans utrikesminister Javad Zarif att han beklagar händelsen: 

"Det är en sorglig dag. Vi vill be om ursäkt och skicka kondoleanser till vårt folk, familjerna till dem som fallit offer och alla andra drabbade länder". 

Han tillägger att nedskjutningen orsakats av ett "mänskligt misstag" och skett till följd av "USA:s äventyrism". 

Bildkälla: Twitter/JZarif

"Förödande misstag"

I ett meddelande till pressen bekräftar Irans president, Hassan Rouhani, uppgifterna. Även han menar att USA delvis är skyldig till olyckan. 

"I atmosfären som uppstått i och med hot och aggression från den amerikanska regimen mot Iran efter vittnesbördet av befälhavare Qassem Suleimani och i försvar för potentiella attacker från USA:s armé, har den islamska republiken av Irans militär varit 100 procent i beredskap, vilket, tyvärr, lett till mänskliga misstag och skjutningar. Det stora ledde till att ett dussin civila offrades", skriver han i meddelandet. 

På Twitter kallar presidenten nedskjutningen för ett "oförlåtligt misstag": 

"Utredningar fortgår för att identifiera och lagföra dem som ligger bakom den här stora tragedin och oförlåtliga misstaget", skriver Rouhani i inlägget.

Han tillägger att den islamiska republiken av Iran ångrar detta "förödande misstag" djupt. 

Bildkälla: Twitter/HassanRouhani
Bildkälla: AP

I ett pressmeddelande från iransk militär som publicerats i landets statliga medier framgår det att passagerarplanet förväxlats med ett "fientligt mål" efter att de närmat sig ett militärområde. 

Senare under lördagen tar befälhavaren Amir Ali Hajizadeh på sig fullt ansvar för nedskjutningen.

– Jag önskar att jag vore död, sa han i ett tv-inslag under lördagen. 

Irans förklaring till skjutningen 

Enligt Hajizadeh misstogs planet för att vara en kryssningsrobot. Han säger att personen som sköt bara hade tio sekunder på sig att besluta om det okända objektet skulles skjutas eller inte.

På grund av störningar i kommunikationssystemet var personen tvungen att fatta beslutet själv, uppger Hajizadeh enligt nyhetsbyrån AFP.

Svarta lådan 

Enligt den iranska nyhetsbyrån Khabar Fawri ska planets svarta låda laddas ner i Frankrike. Anledningen sägs vara att flygplansmodellen är så pass ny att den inte går att ladda ner i Iran.

Justin Trudeaus uttalande 

Kanadas president Justin Trudeau kommenterar situationen senare under lördagen.

Han säger bland annat att han förväntar sig att Iran ska vara samarbetsvillig i haveriutredningen och att landet ska ta på sig "fullt ansvar" för olyckan, skriver CNN

Stefan Löfven fördömer

Även statsminister Stefan Löfven uttalar sig om tragedin: 

"En handling som måste fördömas och som Iran måste ta fullt ansvar för", skriver han i ett yttrande till TT.

Ukraina kräver kompensation 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi kräver ansvar för skjutningen i form av en officiell ursäkt, ekonomisk kompensation och att kvarlevorna från de omkomna ukrainska medborgarna ska föras till Ukraina. 

Utifrån ett uttalande av Rouhani som publiceras av CNN tycks det som att kraven kommer att tillmötesgås. 

Presidenten säger även att offrens familjer kommer att kompenseras.

Texten uppdateras.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!