Morten Haga Lunde varnar för ryska missiler. (Vidar Ruud & AP/TT)
Morten Haga Lunde varnar för ryska missiler. (Vidar Ruud & AP/TT)

Nya ryska supermissilerna kan nå Sverige: "Kan inte stoppas"

Ryssland testar nya vapen – ballistiska missiler med räckvidd på uppemot 2 000 kilometer. Missiler som alltså kan nå Sverige utan större bekymmer.


De nya ryska supermissilerna utgör ett potentiellt hot mot det nordiska luftrummet. Missilerna har lång räckvidd och kan uppnå höga hastigheter.

Det innebär att om missilerna avfyras kan de nå nordiska länder med minimal tid för myndigheterna att reagera på.

Morten Haga Lunde är generallöjtnant för Etterretningstjenesten, Norges civila och militära underrättelsetjänst.

"40 MINUTER PÅ OSS"

Han höll under måndagen sitt årliga tal på Militärsamfundet i Oslo där han berättade om den senaste ryska missilen, som kallas Kinzhal.

– Om missilen avfyras kommer vi enligt våra beräkningar, givet att vi upptäcker den, ha 40 minuter att förbereda oss på ett nedslag i Norge, sa Haga Lunde i talet.

Rysslands president Vladimir Putin. (Mikhail Klimentyev/TT)

Ryssland har tidigare uppgett missilens räckvidd till upp mot 2 000 kilometer och Vladimir Putin har själv sagt att den är tio gånger snabbare än ljudets hastighet.

Den andra supermissilen, kallad Avangard, har i en tidigare hotutvärdering utförd av den norska E-tjenesten, beskrivits som ett vapen som "inte kan stoppas av något känt försvarssystem".

"HAR SVAGHETER"

Morten Haga Lund pratade också om ett helt nytt ryskt anti-satellitvapen som ska ha varit under utveckling i flera år och förväntas bli klart inom de närmsta tre åren.

Vapnet ska representera en ny dimension i den ryska militärens verktygslåda. 

Haga Lunde menar att Ryssland nu kommit långt i bygget av en dynamisk militärmakt. Han säger att landet har svagheter – till exempel ligger de efter i utvecklingen av jaktflygplan.

– Men utvecklingen visar också att Ryssland är medvetna om sina svagheter och arbetar kontinuerligt för att bli av med dem – inte minst genom utveckling av nya vapen, varnade Morten Haga Lunde.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.