Galet värmerekord Antarktis – över 20 grader varmt

- 14/02/2020, 12:01 -

Temperaturen i Antarktis har uppmätts till 20,75 grader. Det är första gången någonsin som temperaturen uppmätts till att överstiga 20 grader i området.

Det var brasilianska forskare på ön Seymour som den 9 februari registrerade temperaturen 20,75 grader, rapporterar The Guardian.

Detta innebär nytt värmerekord på Antarktis och det förra rekordet på 19,8 grader, som uppmättes i januari 1982, slås med en hel grad.

Värmerekordet behöver bekräftas av Världsmeteorologiska organisationen, WMO, innan det blir officiellt, men det ligger i linje med utvecklingen på Antarktis, skriver The Guardian.

ORON DELAS PÅ SOCIALA MEDIER

Kontinenten är en av platserna på jorden där temperaturerna stiger som mest, vilket har fått folk att börja oroa sig för planetens största samling av is.

En av de oroliga är Greta Thunberg som delat The Guardians artikel på Twitter.

En annan orolig är Leonardo DiCaprio som delat en liknande artikel från The Washington Post på sin Instagram.

Sedan den industriella revolutionen har temperaturen stigit med närmare 3 grader på Antarktis och antalet ton is som smälter har sexdubblats sedan 1970-talet.

En studie från 2018, utförd av över 80 forskare, visade att glaciärernas smälthastighet tredubblats under det förra årtiondet, skriver The Washington Post.

Fortsätter trenden varnar forskare för att hotet med stigande havsnivåer kan bli verklighet snabbare än väntat.

Är du orolig över klimatförändringarna?