Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kinesiska förslaget: Gör det olagligt att äta hundkött

- 27/02/2020, 18:29
Shenzhen i Kina föreslår ett förbud mot att äta hundkött

Shenzhen i Kina föreslår ett förbud mot att äta hundkött

AP & Ahn Young-joon/TT

Staden Shenzhen i Kina har föreslagit ett förbud mot att äta hundkött. Detta i ett försök att förbättra matsäkerheten i landet. Det föreslås även ett förbud mot konsumtion av vilda djur som ormar, sköldpaddor och grodor.

Myndigheter i Shenzhen i Kina har skrivit ett lagförslag där stadens invånare förbjuds att äta hundkött. Förslaget är ett försök att öka säkerheten kring maten i landet.

Det innehåller även ett förbud mot förtäring av ormar, grodor och sköldpaddor.

Coronaviruset tros ha börjat spridas i landet på en djurmarknad i Wuhan. I veckan bannlyste Kina all handel och konsumtion av vilda djur.

Hund i bur på Yulinfestivalen (Andy Wong)

TRADION AV ATT ÄTA HUNDAR

Lagstiftarna i Shenzhen, en stad med cirka 13 miljoner invånare, vill skärpa lagen ytterligare och även förbjuda förtäring av hundkött.

Kina har sedan länge en tradition av att äta hundar. Något som årligen kulminerar i hundköttsfestivalen i Yulin där tusentals hundar slaktas.

Hundarna flås, dödas och tillagas med blåslampor innan de serveras till lokalinvånarna. 

Hundar torteras och dödas på Yulinfestivalen (AP)

Festivalen har sedan länge kritiserats av djurrättsaktivister som krävt att den kinesiska regeringens sätter stopp för all konsumtion av hundkött.

KINA KRITISERAS FÖR SIN DJURHANDEL

Det nya lagförslaget ses som ett steg i rätt riktning, och skulle vara det första av sitt slag i Kina.

Den exakta källan för viruset är fortfarande okänd. Forskare spekulerar i att det kan ha sitt ursprung i fladdermöss, ormar, myrkottar eller något annat djur.

Kina har kritiserats av naturvårdare för att tolerera en tvivelaktig handel av exotiska djur. Djuren används sedan antingen i mat eller som ingrediens i traditionell kinesisk medicin.

Protest mot hundköttsfestivalen i Yulin (Czarek Sokolowski)

SPRIDS GENOM PALMMÅRDAR

Föregångaren till coronaviruset, SARS, härstammade enligt forskare från fladdermöss och spreds sedan till människor via palmmårdar.

Palmmårdar var en av de dussintals arter som såldes på djurmarknaden i Wuhan. Där såldes även djur som råttor, ormar, jättesalamandrar och levande vargungar.

Palmmård i bur på en djurmarknad i Guangzou, Kina (STR)

Enbart i Kina har mer än 2 700 personer mist livet på grund av coronaviruset och över 78 00 sägs vara smittade av det.

Läs om kvinnan som räddade 100 hundar från sitt öde på Yulinfestivalen