Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU: " Rysk media sprider falsk information för att skapa coronapanik"

- 19/03/2020, 19:18 -

EU-tjänstemän varnar för att rysk stadsmedia genomför en desinformationskampanj för att sprida "panik och rädsla" i väst. De ryska medierna hävdar att västländerna uppfunnit viruset för att kunna använda det som vapen.

I en rapport varnar EU-tjänstemän för att rysk statsmedia och pro-Kremlsajter för en kampanj för att sprida felaktig information om coronaviruset. 

Målet ska vara att orsaka panik och rädsla för viruset i väst, skriver CNN.

EU skriver i en intern rapport att man upptäck uppemot 80 fall av desinformation om covid-19 som spridits online av pro-Kremlmedia.

Enligt rapporten hävdar de ryska medierna att viruset är skapat av människor för att västländerna ska kunna använda det som ett vapen.

– Målet med desinformationen är att förvärra folkhälsokrisen i väst, särskilt genom att underminera allmänhetens förtroende för de nationella sjukvårdssystemen - och därigenom stoppa ett effektivt hanterande av utbrottet, står det i rapporten.

VILL SKAPA PANIK OCH RÄDSLA

Det går även att läsa att kampanjen är designad för att skapa "förvirring, panik och rädsla".

Rapporten beskriver hur pro-Kremlmedia arbetat för att förstärka ett flertal, ofta motstridiga narrativ vilka "kapar" informationsflödet.

Det är EU-tjänstemän som varnar för spridningen av desinformation från Ryssland. (Yvonne Åsell/TT)

Syftet med detta är att förminska Europas förmåga att agera i dess egenintresse.

En talesman för Kreml har kallat anklagelserna för "ogrundade" och "ryssfobiska".

– Denna typ av ryssfobisk besatthet borde försvinna med tanke på situationen, men det gör den uppenbarligen inte, säger Kremls talesman Dmitry Peskov.

POPULÄR INFORMATIONSKÄLLA OM VIRUSET

EU-rapporten konstaterar att pro-Kremlmedia inte skriver den felaktiga informationen själva, men att de "förstärker teorier som kommer från annat håll".

Den ryska stadsmediekanalen RT Spanish är den tolfte mest populära källan för fakta om coronaviruset på Facebook, Twitter och Reddit.

– EU har intensifierat övervakningen av informationsflödet och dess källor för att identifiera, exponera och skapa medvetenhet om disinformation om coronaviruset som sprids av ryska källor, säger Peter Stano, talesman för Europeiska kommisionen till CNN.

Förra månaden publicerades en amerikansk rapport som menar att tusentals konton på sociala medier med kopplingar till Ryssland, sprider felaktig information om coronaviruset.

Läs mer om Ryssland: Nya ryska supermissilen kan nå Sverige: "Kan inte stoppas"