WHO: Alkohol kan öka risken att smittas med coronaviruset

- 16/04/2020, 20:58

WHO meddelar att förtäring av alkohol kan öka risken att infekteras med covid-19. De rekommenderar nu myndigheter världen över att begränsa utbudet.

I svallvågorna av coronavirusets utbrott har många valt att trösta sig med alkohol.

Systembolagets försäljning har ökat med runt tio procent efter utbrottet och utanför har köerna ringlat långa, trots Folkhälsomyndighetens uppmaningar.

Nu kommer information från World Health Organization, WHO, som kanske kan ändra på detta i framtiden, skriver CNBC.

WHO menar att alkoholkonsumtion kan öka risken för att smittas med covid-19, och förvärra tillståndet för den som blir smittad.

KAN GÖRA EN MER SÅRBAR

Alkohol är förknippat med ett antal överförbara och icke-överförbara sjukdomar som kan göra en person mer sårbar för att infekteras med viruset.

– Därför bör folk minska sitt alkoholintag överlag, och särskilt under denna pandemi, meddelade organisationen under tisdagen.

WHO:s generaldirektör vill se minskad tillgång till alkohol. (Salvatore Di Nolfi/TT)

WHO rekommenderar därför myndigheter att minska tillgången till rusdrycker tills pandemin är över.

– Alkohol försämrar kroppens immunförsvar och ökar risken för ett negativa hälsoresultat, skriver organisationen på sin hemsida.

ALKOHOL KAN INTE DÖDA VIRUSET

WHO passade även på att publicera en faktablad med målet att ta död på "den farliga myten att högprocentig alkohol kan döda viruset".

– Det gör det inte, utan det kan istället leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive döden, skriver WHO.

Organisationens generaldirektör Thedros Adhanom Ghebreyesus avråder även folk från rökning – något du kan läsa mer om här

Läs mer om coronaviruset: Svensk-brittiska företaget testar läkemedel mot covid-19