Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Framtida månbas kan byggas –  med astronauters kiss

- 15/05/2020, 12:20

Ja, det är inget skämt – forskning visar att vi i framtiden kan bygga månbaser med hjälp av vårt egna kiss!

En vacker dag kanske det blir dags för människan att bosätta sig, om än temporärt – på månen. Men hur skulle vi kunna transportera upp byggmaterial dit för att bygga en bas?

Ptja, det hade varit ett enormt projekt. Därför har man nu börjat forskat kring och en lösning skulle kunna vara med hjälp av... kiss. Japp, kiss!

Det är forskare från hela världen i samarbete med European Space Agency (ESA) som i en studie har kommit fram till att urea, som finns i alla däggdjurs urin, skulle kunna användas till att skapa cement på månen, rapporterar Space.

Fullmåne som lyser
En dag kanske vi bygger månbaser med hjälp av urin. Bildkälla: Michael Probst AP/TT

Forskarna utförde en rad olika tester och kom fram till att urea från mänskligt urin möjligtvis skulle kunna fungera som mjukgörare till cement. Det vill säga att det kan användas till att göra cementen mer flexibel innan det till slut hårdnar.

Forskarna kom fram till att urea som mjukgörare kunde stå emot väldigt tung vikt, hålla formen och att ddet var stabilt. 

Det finns dock ett problem... man vet inte riktigt hur man ska separera urean från urinen.

"Vi har ännu inte forskat i hur man skulle kunna dra ut urean från urinen, samtidigt som vi spekulerar om det skulle vara nödvändigt eller ej, och det kanske finns andra komponenter som också kan användas för att forma geopolymer cement", säger Anna-Lena Kjøniksen, som är en av forskarna som arbetat med studien.

Så om det blir urin i slutändan – ja det får vi se. Men det finns en möjlighet!