Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de nya bilderna på solen – närmsta någonsin

- 20/07/2020, 10:07 -

Satelliten Solar Orbiter har lyckats fotografera nya otroliga bilder på solen. Förutom att vara väldigt häftiga så avslöjar de även ett nytt fenomen!

Det finns få saker så fascinerande som den stora vida rymden som omger oss. En bekant men ack så främmande sak verkar vi beundrar och forskar om påverkar oss i vårt dagliga liv – nämligen solen.

Och nu har man lyckats ta reda på mer den jättelika stjärnan.

Det är så att European Space Agency (Esa) tillsammans med Nasa lyckats knäppa nya kort på den brinnande massan. 

Närmsta bilderna på solen

Det är med satelliten Solar Orbiter man lyckats ta de nya bilderna – vilket alltså är de närmsta bilderna man hittills lyckats ta av solen.

Nya bilder på solen.
Nya bilder på solen tagna av Solar Orbiter. Bildkälla: Nasa/Esa

Men förutom fräsiga bilder så avslöjar bilderna tidigare okända fenomen.

– De här är bara de första bilderna och vi kan redan se intressanta nya fenomen, säger Daniel Müller, forskare på Esa i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi förväntade oss inte så bra resultat direkt från början. Vi kan också se hur våra tio forskningsinstrument kompletterar varandra och förser oss med en helhetssyn av solen och dess omgivning.  

Noterat "lägereldar"

Ett nytt fenomen har man nu valt att kalla "lägereldar" – och de tros vara liknande de solutbrott man kan se från jorden.

– Lägereldarna är små släktingar till solutbrotten vi kan observera från jorden, fast en miljon eller en miljard gånger mindre, säger David Berghmans vid the Royal Observatory of Belgium.

Men man vet ännu inte om lägereldarna bara är mindre versioner av stora utbrott, eller om de drivs av en helt annan mekanism.

LÄS MER: Nya fantastiska videon: Så ser solen ut – på nära håll